Wat kost een CV installatie ?

LET OP ! VERLAAGD BTW TARIEF VAN TOEPASSING

Op de aanschaf, reparatie en het onderhoud van CV-ketels is het verlaagde btw-tarief van toepassing op het arbeidsdeel van de kosten. Hiervoer betaalt u dan slechts 6% btw in plaats van 21% btw, een subsidie van 15% die geldt tot en met 31 december 2014.

Documentatie & offertes op maat aanvragen

Waaruit bestaat een CV-installatie ?

Een CV-installatie ofwel een Centrale Verwarming installatie bestaat in de regel uit een verwarmingsketel in combinatie met zogenaamde radiatoren. Er bestaan CV-ketels die op hout gestookt worden, aangedreven worden door zonne-energie, maar de in Nederland het meest voorkomende systeem zijn zogenaamde Combi-HR ketels die verwarmd worden door aardgas.

Door het verbranden van het aardgas in de ketel ontstaat warmte waarmee water verwarmd wordt. Dat warme water stroomt door leidingwerk naar radiatoren en die verwarmen de woning. De toevoeging Hoog Rendement betekent in feite dat er bovenmatig effici nt (meer dan 100 % benutting) warmte wordt gegenereerd en dat daardoor de energiekosten lager zijn.

Werkingsprincipe combiketel

Door een combinatie van gas en lucht (zuurstof) wordt een brandbaar mengsel verkregen dat aangestoken wordt. Lucht en gas worden bijgevoegd al naar gelang de vraag naar verwarming. De gas/luchtkoppeling zorgt ervoor dat de hoeveelheid gas en lucht optimaal op elkaar worden afgestemd.

Door de brander wordt het CV-water verwarmt dat door een zogenaamde warmtewisselaar stroomt. Het water gaat verder naar de radiatoren en verwarmt zo de woning. Rookgassen worden afgevoerd via de rookgasafvoerleiding.

Indien er verwarmd tapwater nodig is (bijvoorbeeld t.b.v. douchen) dan wordt de opening van een warmwaterkraan gesignaleerd door een sensor die het weer doorgeeft aan de besturingsautomaat. Die besturingsautomaat zorgt door aansturing van een zogenaamde driewegklep dat nu het warme water naar het tappunt stroomt in plaats van naar de radiatoren.

Verschil gewone ketel en combiketel

Een combiketel verzorgt de verwarming van het pand (middels centrale verwarming) en zorgt voor warm water (bijvoorbeeld om te douchen). Deze gecombineerde werking mis je bij een enkelvoudige ketel die bijvoorbeeld alleen maar het huis verwarmt, terwijl het warme water bijvoorbeeld door een electrische boiler wordt verzorgd.

Vanzelfsprekend is een combiketel technisch complexer dan een enkelvoudige en daardoor ook duurder, zowel qua aanschaf als qua installatie.

Selectie CV-fabrikanten

Er bestaan vele fabrikanten van CV-ketels die ieder weer verschillende soorten CV-ketels in verschillende soorten klasses en categorie n leveren. Hieronder ziet u een selectie van CV-fabrikanten om u een idee te geven. Elk van deze fabrikanten levert tientallen soorten CV-ketels.

ATAG

AWB

Bosch

Intergas

Itho

Nefit

Remeha

Ferroli

Vaillant

CV-radiator

CV-radiator

1. Kosten Onderhoud / Service

Een CV-ketel is een gasgedreven apparaat. Gas is per definitie explosief en het is dan ook van groot belang dat het op een veilige manier functioneert en dat het functioneren periodiek gecontroleerd wordt.

Elke CV-installatie heeft periodiek onderhoud nodig, vari rend van klein tot groter onderhoud. Het kan dan gaan om een jaarlijkse controle van werking en verbruik en visuele controle van goed functioneren van afdichtingen e.d. Bij groter onderhoud Bij een nieuwe CV-ketel zal daarom veelal een serviceboekje meegeleverd worden.

U dient rekening te houden met kosten tussen de € 75 en € 125 euro per jaar inclusief btw voor een jaarlijkse inspectie inclusief voorrijkosten, exclusief materiaalkosten.

Overigens heeft u aan een ketel de eerste 5 jaar meestal nagenoeg geen kosten.

2. Kosten vervangen CV-ketel

Hierbij wordt een oudere CV-ketel vervangen door een nieuwe HR-ketel inclusief demontage en afvoer van de oude ketel en inclusief levering, montage en inwerkingstelling van de nieuwe ketel. Hierbij worden geen aanpassingen aan de radiatoren verricht. U moet dan denken aan bedragen (exclusief thermostaat) die liggen tussen de € 1500 en € 2500 inclusief de BTW voor een eensgezinswoning. (prijs is sterk afhankelijk van merk ketel).

3. Kosten CV-ketel incl. radiatoren en installatie

De kosten voor een CV-installatie kunnen sterk uiteenlopen aangezien er vele mogelijkheden zijn, niet alleen in verband met de vele verschillende merken apparatuur, maar ook in verband met de gewenste opbrengst: heeft u een grote woning en moet elke kamer goed verwarmd worden: dan moet in elke kamer een radiator komen en de gevraagde capaciteit bepaalt dan ook gelijk het soort CV-ketel.

Een belangrijke eerste stap die altijd genomen moet worden is een zogenaamde capaciteitsberekening. Het gaat daarbij om verschillende factoren zoals het aantal ruimtes dat verwarmd moet worden, de afstanden die het warme water af moeten leggen richting radiatoren, de mate van isolatie van de woning, de grootte (m3) van de ruimtes, raampartijen e.d. Uit een dergelijke analyse en berekening volgt uiteindelijk het soort ketel dat u nodig hebt in combinatie met de soort en grootte van radiatoren die u nodig hebt.

U ziet dat het niet eenvoudig is om een standaard tarief af te geven aangezien elke situatie anders is.

Wel geven wij u een richtbedrag voor de complete nieuwinstallatie van een HR-CV-ketel inclusief radiatoren in een eensgezinswoning in het midden van het land. U moet dan denken aan een bedrag dat tussen de € 4.500,00 en € 5.500,00 ligt, all-in (inclusief btw).

Sterk concurrerende lokale markt

Er zijn verschillende landelijke werkende CV-installatiebedrijven, maar zo'n 80 % van de markt wordt bediend door lokale en regionale bedrijven, vaak met maximaal 5 medewerkers. De concurrentie tussen deze partijen is bijzonder fors: gezien het feit dat na een eerste keer zakendoen vaak een band tussen klant en lokale CV-installateur ontwikkelt is het erg belangrijk voor deze partijen om een eigen lokale klantenkring op te bouwen. Men is dan ook vaak bereid tot het geven van forse kortingen op allerlei CV-gerelateerde werkzaamheden inclusief de aanschaf van het complete systeem.

WILT U HET 100 % ZEKER WETEN ?

Wilt u met 100 % zekerheid weten wat het reparatie,onderhoud of aanschaf van een CV-installatie kost (met btw-verlaging) ? Vraag dan via onderstaand formulier 100 % gratis en vrijblijvend in 1 stap documentatie en offertes aan bij maximaal 4 verschillende CV-installateurs direct bij u in de regio. Door het invullen van het formulier vraagt u gemakkelijk documentatie en prijsopgaves aan, zonder enige verplichting ! U ontvangt zowel via de e-mail als per post uw prijzen op maat. Wel zo handig !

Vul het onderstaande formulier in (vrijblijvend)

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken • Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders • Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht • Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt • U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen ! • Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Gaskeurlabels door Stichting Energie Prestatie

De Stichting Energie Prestatiekeur (SEP) is een onafhankelijke stichting die prestatielabels toekent aan gasverbruiksapparaten die voldoen aan specifieke eisen met betrekking tot een aantal doelmatigheidseisen, milieutechnische eisen en comfortechnische eisen.

GASKEUR HR 105

Dit betekent dat het rendement van de ketel tijdens CV-bedrijf hoger is dan de Gaskeur HR criteria van 105 % ten opizchte van Hi. Dit betekent dat de ketel zuinig is met energie, dus minder energiekosten heeft en daarbovenop ook nog beter is voor het milieu.

Gaskeur HRww (Hoog Rendement Warm Water)

Dit betekent dat de combiketel op een zuinige en effici nte wijze warmwater produceert, met zo min mogelijk verspilling van energie en water

Gaskeur CW4 (Comfort Warm water)

Met CW4 wordt aangegeven dat de ketel voldoet aan toepassingklasse 4 ten behoeve van de bereiding van warm water. Dat betekent het volgende:

 • tapdebiet van minimaal 7,5 l/minuut van 60 graden Celsius

 • een douchefunctie vanaf minimaal 6/minuut tot tenminste 12,5 liter per minuut tot 40 graden Celcius

 • binnen 11 minuten vullen van een bad met 120 liter water van gemiddeld 40 graden Celius

 • gelijktijdigheid van deze functies is niet vereist (wel dus gelijktijdig verwarmen van de woning middels cv-radiatoren)

Gaskeur CW5

In geval van een CW5 installatie voldoet men bij de bereiding van warm water aan toepassingsklasse 5, wat wil zeggen:

 • Comfort Warmwater

 • Een douchefunctie vanaf 6 liter/minuut tot tenminste 12,5 liter per minuut van 40 graden Celsius

 • Binnen 10 minuten vullen van een bad met 150 liter water van gemiddeld 40 graden Celcius

 • Gelijktijdigheid van deze functies is niet vereist

Gaskeur SV (Schone Verbranding)

Dit keurmerk betekent dat de ketel voldoet aan het NOx-besluit en de Schone Verbrandingseis. Het beschikt over een continu geregeld gas/luchtkoppeling in combinatie met een volledig voorgemengde brander. De NOx- en CO emissie is hierdoor zo laag mogelijk.

Gaskeur NZ (Naverwarming Zonneboiler)

De combiketel is geschikt als naverwarmer voor zonneboilers.

Voorbeeld controlelijst inspectie en onderhoud

 • algemene visuele controle van toestel, direct leidingwerk en aansluitingen

 • controle van waterdruk

 • controle van tapcapaciteit

 • controle van het veiligheidsventiel

 • controle/reiniging van de sifon

 • controle van rookgasafvoer en luchttoevoer op dichtheid

 • controle van de ionisatiestroom

 • controle/reiniging van de brander en de warmtewisselaar

 • controle/reiniging van de platenwarmtewisselaar en tapwatercardridge

 • controle van de ionisatie/ontstekingselectrode

 • controle montage van de ketel, vervangen van alle losgekomen pakkingen

 • terugplaatsen en vullen van de sifon

 • controle van de verbranding (CO2)

 • controle van de gas- en wateraansluitingen op lekkages

 • service-indicator resetten

 • overig

ATTENTIE : LAAG BTW TARIEF (6% i.p.v. 21%) !

Op 28 februari 2013 is conform BLKB/2013/305M besloten dat er een VERLAAGD BTW TARIEF wordt geheven op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen. Deze regeling is ingegaan per 1 maart 2013 en duurt tot 31 december 2014. Dit betekent voor zowel partikulieren als ondernemingen een forse besparing op de arbeidskosten. In plaats van 21% worden werkzaamheden met slechts 6% btw belast. In feite een subsidi ring van 15% !

Welke werkzaamheden vallen onder het lage tarief:

 • het verwijderen van asbest

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van zonnepanelen, zonneboilers, CV-ketels, boilers, geisers, gaskachtels, houtkachels, zonwering, rolluiken, alarminstallaties, bliksemafleiders, airco-installaties, sauna's

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van de riolering

 • het aanbouwen, vernieuwen en onderhouden van garages, schuren, carports, erkers etc.

 • het aanbrengen en vernieuwen van (dubbel)glas

 • het onderhouden, vernieuwen en herstellen van een gevel

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van wandafwerking zoals tegels

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van vloeren, waaronder verlijmde tapijten

 • de werkzaamheden van de uitvoerder van de renovatie- en hersteldienst.

Documentatie & offertes op maat aanvragen

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

 • volledig gratis

 • uitgebreide kostenbegrotingen

 • actuele kostenoverzichten

 • veel relevante informatie en tips

 • snel kosten inzichtelijk krijgen

 • offerte aanvragen niet nodig

 • offerte aanvragen kan wel

 • gratis uw kostenvragen indienen

 • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies