Wat kost vloerisolatie

ATTENTIE : LAAG BTW TARIEF (6% i.p.v. 21%)

Op 28 februari 2013 is conform BLKB/2013/305M besloten dat er een VERLAAGD BTW TARIEF wordt geheven op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen. Deze regeling is ingegaan per 1 maart 2013 en duurt tot 31 december 2014. Dit betekent voor zowel partikulieren als ondernemingen een forse besparing op de arbeidskosten. In plaats van 21% worden werkzaamheden met slechts 6% btw belast. In feite een subsidi ring van 15% !

Documentatie & offertes op maat aanvragen

Wat is vloerisolatie ?

Vloerisolatie wordt vooral toegepast op de begane grondvloer, hoewel isolatie van hogergelegen vloeren ook voorkomt, maar dan is het doel meestal geluidsisolatie. De meest gebruikte doelstelling voor vloerisolatie is het beperken van de negatieve gevolgen van de koude en vochtige kruipruimte. De begane grondvloer kan zowel aan de bovenzijde als onderzijde worden ge soleerd, waarbij isolatie aan de onderzijde de meest voorkomende, effectieve en goedkoopste vorm is.

Waar nieuwbouwwoningen tegenwoordig standaard zijn uitgevoerd met dikke isolatielagen onder de betonnen vloer, zo zijn oudere woningen veelal niet voorzien van vloerisolatie, terwijl nota bene de vloer vaak kwalitatief ook nog minder is dan de betonvloer (bijvoorbeeld houten vloeren).

Er zijn verschillende producten en verschillende technieken om de begane grondvloer te isoleren. Deze zullen op deze pagina behandeld worden en voor elke optie zal een indicatief kostenplaatje worden gepresenteerd.

Besparing op energiekosten

Vloerisolatie heeft groot effect op het wooncomfort én bespaart jaarlijks fors op de energiekosten. Door het isoleren van de onderzijde van de begane grondvloer wordt bij een standaard eensgezinswoning al snel 325 m3 aan gas bespaart wat overeenkomt met zo'n € 220,- aan besparing op jaarbasis (prijspeil 2013/2014)

Vloerisolatie aan de bovenzijde van de vloer

Met deze methode wordt op de begane grondvloer een laag isolatie aangebracht over de gehele oppervlakte. Daarbovenop komt de gewenste vloerafdekking zoals tapijt, laminaat etc. Deze methode werd veel in het verleden toegepast vanwege de slechte toegankelijkheid van de kruipruimte of het niet aanwezig zijn van de kruipruimte of kruipluik. Er kleven echter nogal wat nadelen aan het isoleren van de bovenzijde van de vloer, namelijk:

Nadelen isoleren bovenzijde beganegrond vloer

 • De vloer wordt met circa 8 tot 10 cm verhoogd waardoor binnendeuren ingekort moeten worden, keukens aangepast moeten worden, radatioren hoger gehangen/geplaatst moeten worden en de gehele staruimte verminderd wordt

 • Hoewel de bovenkant van de vloer ge soleerd wordt, wordt de vloer zelf nog wel degelijk aangetast door vocht en koude. Hierbij kunnen schimmelvorming en rotting optreden

 • Er is relatief veel kans op koudebruggen bij de gevels en de binnenwanden (koude trekt via de binnengevels naar boven, waardoor de vloerisolatie 'omzeild' wordt.

Vloerisolatie aan de onderzijde van de vloer

Deze methode wordt nu standaard toegepast bij de bouw van nieuwe woningen en is veruit superieur aan de bovenzijde isolatie methode. Er worden producten met isolerende eigenschappen aan de onderzijde van de vloer ge nstalleerd waardoor er veel minder doorgifte van vocht en koude plaatsvindt, ofwel een forse besparing op energiekosten en een verbetering van wooncomfort. Hieronder leest u de voordelen:

Voordelen isolatie onderzijde vloer

 • de gehele vloer wordt beschermd waardoor rotting en schimmelvorming van de vloer wordt voorkomen

 • isolatie vindt plaats onder de vloer, in de kruipruimte waardoor er geen verdere aanpassingen bovengronds hoeven te komen

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die goed functioneren als vloerisolatie. Het is belangrijk dat deze produkten goede isolerende eigenschappen hebben, maar net zo belangrijk is het dat ze vochtbestendig zijn en voor een langere periode hun stevigheid behouden. Juist vanwege die laatste redenen is minerale wol minder geschikt. Bepaalde kunststof folies zijn wel vochtbestendig, maar hebben een minimale isolatiewaarde.

Hieronder een overzicht van mogelijke produkten:

Vloerisolatieprodukten

Thermokussens

Minerale wol

Piepschuimplaten

PUR-schuim

Luchtkussens

Close-up van polystreen folie met werende laag

Close-up van polystreen folie met werende laag

Complete isolatie is belangrijk

Koude en vocht zoeken altijd een weg of opening. Vocht kan bijvoorbeeld migreren via een onge soleerde draagmuur of via de mortel van een gemetselde fundering. Het is daarom belangrijk om niet alleen de onderkant van de begane grond vloer te isoleren, maar ook de onderkant van het kruipluik, de aansluiting van de vloer op de binnenwanden en de aansluiting van de vloer op de buitengevel. Zeker in de buitengevel kan zich optrekkend vocht bevinden, waardoor er - ondanks een ge soleerde vloer toch vocht en koude getransporteerd worden naar de ruimte boven de begane grond vloer.

Het bestrijden van optrekkend vocht is dan ook een belangrijke stap die genomen moet worden. Het aanbrengen van kruipruimte isolatie is daarnaast ook een uitstekende mogelijkheid om tot een totaaloplossing te komen.

Bij kruipruimte-isolatie wordt een isolerende laag van bijvoorbeeld schelpen of piepschuim chips aangebracht in een laag van zo'n 30 à 40 cm dik op de bodem van de kruipruimte. Hierdoor wordt de kruipruimte veel minder vochtig en minder koud.

Ventilatie

In het Bouwbesluit worden duidelijke minimumeisen gesteld aan het ventileren van ruimtes. Ventilatie is noodzakelijk om vochtige en vieze lucht af te voeren en te vervangen door verse, frisse lucht. Ook in geval van een ge soleerde onderzijde van een vloer is het noodzakelijk dat er geventileerd wordt. Dit vindt plaats door ventilatie van de kruipruimte middels openingen in de buitenmuren. Door deze openingen waait verse lucht naar binnen en wordt vochtige lucht afgevoerd. Ook in geval van condensatie van de onderkant van de vloer is ventilatie de beste oplossing.

Bouwbesluit geldt altijd !

Volgens de Woningwet bent u verplicht te bouwen of te isoleren volgens het Bouwbesluit, ook al heeft u geen bouwvergunning nodig. De woning moet na isolatie nog steeds voldoen aan de geldende eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid.

Kosten van vloerisolatie

De kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van de volgende factoren:

 • bereikbaarheid onderzijde vloer (hoe hoog is de kruipruimte, bestaat de kruipruimte uit meerdere ruimtes of uit 1 ruimte, is er wel of geen kruipluik, is het groot genoeg)

 • uit wat voor materiaal bestaat de vloer zelf ?

 • wat zijn de afmetingen van de vloer (belangrijk in verband met de hoeveelheid vloerisolatie + hoelang de werkzaamheden zullen duren)

 • wat is de afstand van de openbare weg tot en met het kruipluik

 • wat is de reisafstand van installateur tot en met projectlocatie

 • wat voor soort isolatiemateriaal wordt er gebruikt en wat voor dikte wordt toegepast

 • wat is de moeilijkheidsgraad van het werk

Betonnen vloer met polystyreen vloerisolatie

Betonnen vloer met polystyreen vloerisolatie

Indicatieve kosten

Uitgaande van een standaard eensgezinswoning met betonnen niet-ge soleerde vloer van circa 60 m2 (woonkamer, hal, toilet, keuken, totaal circa 6 meter breed, 10 meter lang). Kruipruimte circa 65 cm hoog, toegankelijk via kruipluik van 80 cm x 60 cm, binnen 10 meter van de openbare weg op een locatie in het midden van Nederland.

Isolatie bestaat uit purschuim dat met lagedruk lucht wordt aangebracht inclusief afspuiten naden + extra nalopen. Indicatieve kosten inclusief de BTW : € 1350,- à € 1650,-.

Prijs kan vari ren al naar gelang eventuele extra werkzaamheden of aangepast isolatieproducten. Aanname is echter dat het werk door 2 medewerkers in 1 (lange) dag aangebracht kan worden.

WILT U HET 100 % ZEKER WETEN ?

Wilt u met 100 % zekerheid weten wat vloerisolatie u zou kosten ? Vraag dan via onderstaand formulier 100 % gratis en vrijblijvend in 1 stap documentatie en offertes aan bij maximaal 5 verschillende vloerisolatie bedrijven direct bij u in de regio. Door het invullen van het formulier vraagt u gemakkelijk documentatie en prijsopgaves aan, zonder enige verplichting ! U ontvangt zowel via de e-mail als per post uw prijzen op maat. Wel zo handig !

TIP: aanvragen informatie vloerisolatie

Beschrijf zo uitvoerig mogelijk de situatie van uw begane grond vloer (hout/beton/oppervlaktes etc.) en eventueel de kruipruimte (wel aanwezig/niet aanwezig, betreedbaar, vochtig etc.). De documentatieen vrijblijvende prijsopgaves die u zult ontvangen zullen nauwkeuriger zijn naarmate uw informatie beter is.

Vul het onderstaande formulier in (vrijblijvend)

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken • Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders • Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht • Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt • U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen ! • Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

ATTENTIE : LAAG BTW TARIEF (6% i.p.v. 21%)

Op 28 februari 2013 is conform BLKB/2013/305M besloten dat er een VERLAAGD BTW TARIEF wordt geheven op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen. Deze regeling is ingegaan per 1 maart 2013 en duurt tot 31 december 2014. Dit betekent voor zowel partikulieren als ondernemingen een forse besparing op de arbeidskosten. In plaats van 21% worden werkzaamheden met slechts 6% btw belast. In feite een subsidi ring van 15% !

Welke werkzaamheden vallen onder het lage tarief:

 • het verwijderen van asbest

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van zonnepanelen, zonneboilers, CV-ketels, boilers, geisers, gaskachtels, houtkachels, zonwering, rolluiken, alarminstallaties, bliksemafleiders, airco-installaties, sauna's

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van de riolering

 • het aanbouwen, vernieuwen en onderhouden van garages, schuren, carports, erkers etc.

 • het aanbrengen en vernieuwen van (dubbel)glas

 • het onderhouden, vernieuwen en herstellen van een gevel

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van wandafwerking zoals tegels

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van vloeren, waaronder verlijmde tapijten

 • de werkzaamheden van de uitvoerder van de renovatie- en hersteldienst.

Documentatie & offertes op maat aanvragen

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

 • volledig gratis

 • uitgebreide kostenbegrotingen

 • actuele kostenoverzichten

 • veel relevante informatie en tips

 • snel kosten inzichtelijk krijgen

 • offerte aanvragen niet nodig

 • offerte aanvragen kan wel

 • gratis uw kostenvragen indienen

 • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies