Wat kost stucen per m2

Documentatie & offertes op maat aanvragen

Wat is stucen ?

Stucen is het vlak maken of afwerken van wanden en plafonds met speciaal stucadoorsmortel. Deze mortel is meestal een mengsel van verschillende stoffen als kalk, gips en cement en dan in verhoudingen die specifiek zijn afgestemd op de omstandigheden in de betreffende ruimte (is het een verwarmde of onverwarmde ruimte, is het een droge of vochtige ruimte etc.). Voor speciale wensen kan een vocht- of brandwerende onderdeel aan de mortel worden toegevoegd.

Stucwerk is een extreem belangrijk afwerkingsfase: het moet zorgen voor een 100% gladde en strakke ondergrond voor de uiteindelijke afwerking met schilderwerk of behangwerk. Bijna elke ondergrond kan gestuct worden: van grove bakstenen muren tot aan houten panelen. Ook voor het verlagen van plafonds wordt er een beroep gedaan op de stukadoor.

Belangrijk element is de juiste keuze voor de zogenaamde stucadoorsmortel in combinatie met de ondergrond. Een ondergrond kan bijvoorbeeld een sterk vochtaanzuigende werking hebben of veel werken. Daar moet door de vakman rekening mee worden gehouden. Eventueel zal een draagconstructie aangebracht moeten worden.

Stucen is vakwerk !

Stucen is vakwerk !

Met een stukadoorstroffel maak je de specie aan en schep je het op een spaarbord. Een spaarbord is gemaakt van watervast triplex, is ca. 10 mm dik en heeft vaak een demontabele handgreep. Een pleistertroffel gebruik je voor de afwerking van de laag specie in en op de hoeken. Je hebt pleistertroffels met een ronde of met een scherpe punt. Met een pleisterspaan (ook wel plakspaan genoemd) worden de vlakgeschuurde specievlakken afgewerkt. Als de pleisterspaan te breed is, gebruik dan een bandtroffel, bijvoorbeeld bij smalle randen of stroken. Voor de afwerking van hoeken die geen hoekbeschermprofielen heeft, gebruik je een hoektroffel. Een andere naam voor een stukadoorshaak is reiklem en is bedoeld om stelwerk tegen een muur te bevestigen.

Zoals gezegd is stucen het bepleisteren van muren of plafonds. Om een wand vlak en/of glad te krijgen moet je dus een pleisterlaag aanbrengen. Voor die pleisterlaag kun je gips gebruiken, maar cement wordt ook wel gebruikt in met name vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Wat u zich eerst moet afvragen is welke wandafwerking u wilt. Moet de wand helemaal glad worden of blijft hij ruw? Is het stucwerk bedoelt als basislaag voor een andere afwerking (bijv. behang of muurverf) of dient het stucwerk als sierpleister? Daarnaast is de soort ondergrond van groot belang voor een goed resultaat van het stucwerk. Is de ondergrond sterk absorberend, dan heb je een voorstrijkmiddel nodig en wanneer de ondergrond juist helemaal niet of slecht absorbeert (bijv. beton of gasbetonblokken), dan heb je juist weer een hechtmiddel nodig.

Zorg er vervolgens voor dat voordat u gaat stucen, de wanden stof- en vetvrij zijn. Laat geen spijkers, schroeven en behangresten zitten! Heeft u een goede vloer liggen? Zorg er dan ook voor dat deze goed wordt afgedekt.

Documentatie & offertes op maat aanvragen

Raaplaag

Om een stenen wand of gipsplaten wand uit te vlakken heb je een raaplaag nodig van 6-12 mm. dik. Bij een gladde ondergrond zoals bijv. beton is het raadzaam eerst een hechtpleister van ca. 1 mm. dik aan te brengen. Is de oppervlakte echter al vlak, dan is een raaplaag niet altijd nodig. Een raaplaag is nooit het eindresultaat, maar dient als ondergrond voor een verdere afwerking. Om de raaplaag glad en dicht te maken, kun je een laag wit pleisterwerk aanbrengen van ca. 2 mm. Bij wanden van kalkzandsteen, cellenbeton of gipsblokken is uitvlakken niet nodig en kan er gelijk een laag wit pleisterwerk op aangebracht worden van ca. 2 tot 3 mm. dik.

Stucen is een eeuwenoud vakmanschap

Al voor onze jaartelling werden huizen en wanden al gepleisterd c.q. gestuct om een mooiere en sterkere afwerking van woningen en gebouwen te krijgen. In tegenstelling tot onze huidige tijd werd er toenmaals veel meer decoratief stucadoorswerk aangebracht, dat wil zeggen met veel ornamenten e.d. De eerste stucadoors waren dan ook afkomstig uit het beeldhouwersgilde. Er is sinds die periode veel veranderd, maar nog steeds vereist goed stucwerk een grote mate van vakmanschap, creativiteit en kennis. Een ieder die zelf wel eens heeft gestuct of - simpeler- geprobeerd heeft oneffenheden in een wand weg te werken met plamuur weet dat een 100% glad resultaat erg moeilijk is te bereiken.

Specifieke stukadoorsgereedschappen zijn o.a.:

 • Stukadoorstroffel

 • Bandtroffel

 • Pleistertroffel

 • Hoektroffel

 • Spaarbord

 • Pleisterspaan

 • Stukadoorshaak

 • Stukadoorstrapje

Een ander woord voor stucen (of stuken) is pleisteren. Of weer anders gezegd: het vlak maken van wanden en plafonds. Als u zelf een beetje handig bent, kunt u zelf stucen, maar het blijft een moeilijke klus om te klaren. Besluit u zelf te gaan stucen, zorg er dan voor dat u het juiste gereedschap tot uw beschikking heeft.

Sierpleister

Sierpleister heeft een decoratieve functie. Daarnaast moet sierpleister ook sterk en schoon te maken zijn. Hoe dik sierpleister op de wand moet worden aangebracht hangt af van de grootte van de korrel van het toeslagmateriaal. Het zal vari ren tussen de 2 en 10 mm.

Sierpleister kan op alle stenen ondergronden die met een laag wit pleisterwerk zijn afgewerkt, maar ook op gipsvezelplaten en gipskartonplaten is sierpleister geschikt. Als voorwaarde voor de ondergrond geldt wel dat de ondergrond niet alleen vlak maar ook egaal van kleur moet zijn, omdat anders de ondergrond door de sierpleister heen kan schijnen.

Voor een goede hechting is meestal een voorstrijkmiddel nodig en dat is dan gelijk handig om die egale kleur te bewerkstelligen.

Kosten stucen per m2

Prijzen voor stucen worden meestal per m2 afgegeven, maar desondanks zijn er veel prijsverschillen tussen de verschillende stukadoors. De m2 prijs wordt gebaseerd op een aantal factoren zoals de totale oppervlakte die moet worden gestuct, de gewenste afwerking (bijv. pleisterwerk inclusief latex, sierpleister, sausklaar pleisterwerk etc), de ondergrond, of het wanden of plafond betreft, of het om een nieuwbouw huis gaat of bestaande bouw.

Globaal kunnen de volgende tarieven worden aangehouden:

Glad stucen van slechte muur met standaard stukadoorsmortel, redelijke bereikbaarheid: € 14,- tot € 20,- per m2 excl. de btw (€ 16,94 en 24,2 incl.btw)
Glad stucen van slecht plafond muur met standaard stukadoorsmortel, redelijke bereikbaarheid: € 18,- tot € 24,- per m2 excl. de btw (€ 21,78 en 29,04 incl.btw)

Prijs op maat ? Vraag vrijblijvend offertes aan

Bovenstaande bedragen zijn indicatief en kunnen niet zondermeer voor elke situatie toegepast worden. Daarnaast zijn de bedragen gemiddelden. Wilt u het zeker weten ? Vraag dan vrijblijvend offertes aan om zo methodieken en tarieven te kunnen vergelijken. De concurrentie is groot in de bouwsector dus doe uw voordeel ermee!

WILT U HET 100 % ZEKER WETEN ?

Wilt u met 100 % zekerheid weten wat het stucen van een wand of uw woning kost ? Vraag dan via onderstaand formulier 100 % gratis en vrijblijvend in 1 stap documentatie en offertes aan bij maximaal 4 verschillende stukadoors/stucadoors direct bij u in de regio. Door het invullen van het formulier vraagt u gemakkelijk documentatie en prijsopgaves aan, zonder enige verplichting ! U ontvangt zowel via de e-mail als per post uw prijzen op maat. Wel zo handig !

Vul het onderstaande formulier in (vrijblijvend)

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken • Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders • Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht • Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt • U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen ! • Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Niet stukadooren bij vorst

Omdat water een belangrijk onderdeel is van stukadoorsmortel en het vaak weken vochtig blijft, is het niet mogelijk om bij temperaturen onder de 0 graden Celcius, stukwerk aan te brengen. Dit zal onherroepelijk leiden tot scheuren en afbrokkeling van het werk. Dit geldt vanzelfsprekend alleen voor onverwarmde ruimtes. Kunstharsgebonden pleisterwerk moet zelfs boven de 5 graden Celcius worden aangebracht om een mooi resultaat te kunnen krijgen.

Documentatie & offertes op maat aanvragen

Spackwerk

Spackwerk ofwel spackspuitpleister is een kunstharsgebonden pleisterwerk dat voornamelijk bij nieuwbouwwoningen op de ruwe betonnen muren en plafonds wordt aangebracht.

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

 • volledig gratis

 • uitgebreide kostenbegrotingen

 • actuele kostenoverzichten

 • veel relevante informatie en tips

 • snel kosten inzichtelijk krijgen

 • offerte aanvragen niet nodig

 • offerte aanvragen kan wel

 • gratis uw kostenvragen indienen

 • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies