Wat kost een serre

Subside op serres (btw verlaging van 21% naar 6%)

Op 28 februari 2013 is conform BLKB/2013/305M besloten dat er een VERLAAGD BTW TARIEF wordt geheven op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen. Deze regeling is ingegaan per 1 maart 2013 en duurt tot 31 december 2014. Dit betekent voor zowel partikulieren als ondernemingen een forse besparing op de arbeidskosten. In plaats van 21% worden werkzaamheden met slechts 6% btw belast. In feite een subsidi ring van 15% !

Serre met luxueuze uitstraling

Serre met luxueuze uitstraling

Wat is een serre ?

Een serre is een van de woning gescheiden ruimte, meestal vormgegeven als een glasoverkapte buitenruimte.

Verschillen serre en aanbouw

 • Niet geïsoleerd

 • Afgesloten van de woning (meestal d.m.v. deuren)

 • Geen continu verblijfsruimte

Verschillen serre en aanbouw

 • Geïsoleerde gevel en dak

 • Open verbinding met woning

 • Verblijfsruimte

Plannen voor een serre... waar moet u aan denken?

Steeds meer mensen besluiten om het zonnetje in huis te halen door middel van het plaatsen van een serre. Een serre zorgt door het vele glas voor licht, warmte en ruimte en voor een verbinding van de woonruimte met de tuin.

Voordat u een glazen aanbouw laat bouwen, moet u wel eerst over een aantal zaken goed nadenken. Bedenk allereerst waarvoor u de serre wilt gaan gebruiken. Wilt u de serre het hele jaar door kunnen gebruiken of alleen in de zomer? Wilt u er een kantoor van maken of is het een zitgedeelte waar u ook mooie planten wilt houden? Het vaststellen van het doel is van belang voor welke beglazing u moet kiezen, maar ook voor de afmeting, het ontwerp en voor de plaats van de serre.

Waar wilt u de serre hebben ?

De plaats is het tweede punt waar u een beslissing over moet nemen. Veelal wordt er geadviseerd om de serre op het zuidwesten te plaatsen. Waarom niet pal op het zuiden zou je zeggen? Want hier is de zon toch het meest intensief? Tuurlijk, dat is waar. Maar dat betekent wel dat je in de zomer goede zonwering en een goed degelijk systeem van beluchting niet kunt missen. Maar het is natuurlijk geheel afhankelijk van uw eigen persoonlijke voorkeuren. Plaatst u een serre op de noordkant, dan kunt u in de winter niet zonder extra verwarming. Een serre op het westen heeft laat in de middag een zonnetje (ideaal voor planten) terwijl een serre op het oosten in de ochtend het zonnetje heeft.

Documentatie & offertes op maat aanvragen

De fundering

Laat u ook goed informeren over welke fundering u nodig heeft. U kunt bijvoorbeeld bij uw gemeente de samenstelling van de grond navragen. Een stabiele fundering draagt de serre. Wilt u de serre op een al bestaand terras plaatsen, dan moet wel het draagvermogen van het terras worden nagegaan en ook of er geen verzakkingen zijn. Als er nog geen onderbouw voor de serre is, dan is het advies om de serre op een 20 cm dikke en 80 cm diepe betonnen funderingspaal te laten rusten. Daarna een 15 cm dikke plaat van vloeibaar beton laten storten voor de vloer.

Als algemene regel geldt dat een serre op dezelfde manier gefundeerd moet worden als uw eigen huis.

Vele soorten en maten

Qua soorten serres is er op de markt voor ieder wat wils te krijgen. Er zijn legio aan mogelijkheden qua vorm, profiel en kleur. Er zijn serres met platte daken, schuine daken zelfs serres met 2 verdiepingen. Zorg er wel voor dat u niet alleen een serre uitzoekt die bij u past, maar ook bij uw huis. Hou bijvoorbeeld bij het dak van de serre de helling aan van het dak van uw huis, want dat is visueel gezien een beter gezicht, maar zorg er wel voor dat regenwater te allen tijde goed kan worden afgevoerd (min. 10 helling).(Bron: doe-het-zelf; Serres plannen en bouwen, Hans-Werner Bastian)

Vergunning nodig?

Voor serres en aanbouwen tot 2.50 meter diep aan de achterkant van uw huis zijn meestal geen vergunningen nodig, maar laat u altijd van te voren goed informeren zodat u niet achteraf in heel vervelende situaties terecht komt. Heeft u een grotere cq. diepere serre in uw hoofd dan heeft u wel een vergunning nodig. Neem dan contact op met uw gemeente voor de precieze eisen.

Serre (laten) bouwen

Om kosten te besparen, kunt u natuurlijk besluiten zelf uw serre te bouwen met behulp van een doe-het-zelf-bouwpakket. Maar wanneer de serre boven een bepaald volume komt of als de serre niet een standaard model is, dan wordt het voor de meeste doe-het-zelvers toch vaak te gecompliceerd en moet er een professionele serrebouwer worden ingeschakeld.

Het loont de moeite om prijzen van verschillende aannemers en/of serrebouwers te vergelijken. Tip! Vraag altijd om referenties (bel desnoods met vorige opdrachtgevers over hun ervaringen) en ga kijken bij serres die de desbetreffende aannemer / serrebouwer heeft gebouwd.

Dragende frames

Het dragende frame is een heel belangrijk onderdeel van de serre. Het vangt namelijk het gewicht op en leidt de druk naar de funderingen. Het dragende frame moet niet alleen het gewicht van de profielen en ruiten aankunnen, maar daarnaast moet het ook bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Denk daarbij aan wind, regen, hagel, vorst en sneeuw, maar ook aan de verschillen in temperatuur tussen de binnenkant en buitenkant van de serre.

Geschikt materiaal voor dragende frames

 • hout

 • aluminium

 • kunststof

 • of combinatie ervan

Elk soort vormgeving is mogelijk

Elk soort vormgeving is mogelijk

Voor- en nadelen hout, aluminium en kunststof

Hout

Aluminium

Kunststof

warme uitstraling

moderne uitstraling en er zijn veel verschillende kleuren mogelijk

PVC is relatief goedkoop

zeer goede warmte-isolatie en stabiliteit

Minder goede warmte-isolatie dan hout

Heeft geen bescherming nodig tegen UV-straling en vochtigheid

Heeft bescherming nodig tegen UV-straling en vochtigheid

zeer goed bestand tegen weersinvloeden, corrosiebestendig, duurzaam en vergt weinig onderhoud (daardoor wel duurder dan hout)

Kunststofprofielen kunnen goed worden bewerkt, zijn vormvast en vergen weinig onderhoud

Hout heeft minder draagvermogen dan bijv. aluminium

licht qua gewicht, maar wel stabiel (hoog draagvermogen)

PVC is niet heel stabiel, daarom moeten de dragende profielen van een stalen kern worden voorzien

Tip!

Houd per 4 zitplaatsen een grootte aan van minimaal 2 x 2.50 meter in uw serre.

Beglazing serre

De ruiten van een serre moeten niet allen het zonlicht binnen laten en de warmte vasthouden, maar ook beschermen tegen een te sterke zon. Daarnaast is men tegenwoordig verplicht met betrekking tot isolatie om glas met een hoge warmte-isolatie te gebruiken.

De k-waarde van een ruit geeft aan hoe goed de isolerende werking ervan is. Warmtewerend glas (gem. k-waarde 1,4) houdt 2x zo goed de warmte vast dan conventioneel isolatieglas (gem. k-waarde 3). En enkelglas (k-waarde 5,8) isoleert zelfs 4 x slechter en daarom ongeschikt om in serres te gebruiken. Hou er wel rekening mee dat als je hoogwaardig warmtewerend glas gebruikt, je in de zomer een zeer goede ventilatie en zonwering nodig hebt!

Er zijn ook beglazingen van kunststof te krijgen.

ATTENTIE : LAAG BTW TARIEF (6% i.p.v. 21%)

Op 28 februari 2013 is conform BLKB/2013/305M besloten dat er een VERLAAGD BTW TARIEF wordt geheven op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen. Deze regeling is ingegaan per 1 maart 2013 en duurt tot 31 december 2014. Dit betekent voor zowel partikulieren als ondernemingen een forse besparing op de arbeidskosten. In plaats van 21% worden werkzaamheden met slechts 6% btw belast. In feite een subsidi ring van 15% !

Factoren die de prijzen van serres bepalen

 • Afmetingen van de serre(breedte, diepte en hoogte), overal het algemeen geldt: hoe groter, hoe duurder

 • Vormgeving van de serre (rechthoekig, rond, halfrond, L-vormig etc.)

 • Beglazing: dubbel glas, driedubbel glas, thermoglas, vorm- en maatgeving van het glas

 • Materiaalsoort: hout,kunststof,aluminium

 • Extra opties: als zonwering

 • Hak- en breekkosten t.b.v. bouwrijp maken

 • Eventuele extra bouwwerkzaamheden zoals: metselen muurtjes, storten vloer, aanleg electriciteit etc.

 • Soort deur (vouwdeur, schuipui etc.)

 • Bereikbaarheid van de locatie (hoe beter bereikbaar, hoe meer geld dat scheelt)

 • Doe het zelf installatie scheelt geld

 • Concurrentie tussen serreleveranciers heeft een grote invloed op de prijs. Verschillen kunnen oplopen tot duizenden euro's.

Prijzen serres

Soort

Prijs inclusief installatie,btw,hak-en breekwerk,storten vloer, stopcontact en verlichtingspunt

Toelichting

Kunststof serre wit, volledig dubbel glas, 5 meter breed, 2,5 meter diep, circa 2,5 meter hoog met schuifpui

€ 13.500 - € 15.500

Btw-verlaging van 21 naar 6 % voor 2013 & 2014 is niet meegenomen in de prijs

Hardhouten serre, volledig dubbel glas, 5 meter breed, 2,5 meter diep, circa 2,5 meter hoog met schuifpui

€ 15.500 - € 17.500

Btw-verlaging van 21 naar 6 % voor 2013 & 2014 is niet meegenomen in de prijs

WILT U HET 100 % ZEKER WETEN ?

Wilt u met 100 % zekerheid weten wat een serre u zou kosten ? Vraag dan via onderstaand formulier 100 % gratis en vrijblijvend in 1 stap documentatie en offertes aan bij maximaal 5 verschillende serreleveranciers direct bij u in de regio. Door het invullen van het formulier vraagt u gemakkelijk documentatie en prijsopgaves aan, zonder enige verplichting ! U ontvangt zowel via de e-mail als per post uw prijzen op maat. Wel zo handig !

Vul het onderstaande formulier in (vrijblijvend)

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken • Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders • Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht • Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt • U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen ! • Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Energiebesparing in een serre

Een glazen serre is enorm populair geworden omdat het niet alleen de goedkoopst mogelijk uitbreiding is van de woning, maar ook vanwege de lichte en prettige omstandigheden. Soweiso is semi-buitenwonen in de vorm van serre's, veranda's en overkappingen heel populair. Aangezien de serre primair een met glas overkapte onverwarmde buitenruimte is, is het verstandig om met deze situatie al rekening te houden met de keuze van de serre.

Echter ook zonder verwarming is het prettig toeven in een serre : door het invallende zonlicht wordt de serre doorgaans op een natuurlijke manier in alle seizoenen verwarmd tot zo'n 10 graden boven de buitentemperatuur.

De natuurlijke warmte in de serre zorgt ook voor luchtisolatie tussen de woning en de buitenlucht waardoor energie bespaart wordt, maar liefst 100 - 175 m3 aan gas per jaar ! U verdient uw serre dus uiteindelijk ook terug niet alleen via een waardevermeerdering van uw woning, maar ook door het besparen op uw energiekosten !

Serre met luxueuze uitstraling

Serre met luxueuze uitstraling

Planten in de serre

Planten kunnen zonder bijverwarming goed overleggen in een serre tijdens strenge vorst, met name indien de serre richting het zuiden, zuid-oosten of zuid-westen is aangelegd. Indien u wilt ontbijten in de serre is het zuidoosten de mooiste ori ntering omdat dan de ochtendzon in de serre schijnt.

Dak open of dicht

U kunt kiezen voor een volledig dicht dak aangezien dat behoorlijk scheelt in de warmte tijdens zomerse dagen, echter wordt de naburige ruimte (veelal de woonkamer, eetkamer of keuken) wel een stuk donkerder daardoor. Een andere reden om voor een dicht dak te kiezen is dat een glazen dak behoorlijk luidruchtig is tijdens regenbuien. De ene persoon houdt daarvan, de andere weer niet.

Zonwering in de serre

Er zijn meerder mogelijkheden om - met name in warme zomermaanden - de temperatuur in de serre draaglijk te houden, te weten:

 • buitenzonwering middels een handmatig of electrische bediende zonne- en regenluifel

 • binnenzonwering middels een handmatig of electrisch bediend screensysteem

 • natuurlijke zonwering, bijvoorbeeld door middel van bomen in de buurt

 • airconditioning

Ventilatie van de serre

Luchtverversing van de serre is belangrijk: vochtige en warme lucht moet afgevoerd kunnen worden en vervangen kunnen worden door koelere en frissere lucht. Zeker indien u bijvoorbeeld een gezellig avondje hebt met uw gasten is het onwenselijk om in een vochtige en beslagen serre te zitten. Hiervoor moeten goede afvoer en toevoersystemen worden aangebracht. Voor een goede luchtkwaliteit in de woning moet de serre zesvoudig geventileerd worden, ofwel per uur moet de lucht zes maal ververst worden met de buitenlucht.

Bouw of milieuvergunning

In 90 % van de gevallen heeft u geen vergunning nodig voor het laten plaatsen van een serre. U kunt eenvoudig nagaan of in uw situatie een bouwvergunning aanvraag noodzakelijk is op www.rijksoverheid.nl.

Serre zelf plaatsen ?

Wij adviseren om uw serre te laten plaatsen en het niet zelf te doen, behalve indien u erg handig bent. Ervaring en vakmanschap garanderen een goede en veilige werking ( u wilt tenslotte niet dat de serre instort). Nadelen indien u zelf de uitvoering doet is dat er geen enkele garantie op de installatie zit, dus bij verzakken, tochten, lekken, ongelukken etc. staat u machteloos. Ook vereist het een behoorlijke mankracht om een serre te plaatsen.

Bovendien ontvangt u in 2013 en 2014 een forse korting op de btw voor het laten plaatsen van een serre (6 % in plaats van 21 %). Indien u de serre zelf plaatst heeft u die korting niet aangezien de korting alleen voor arbeid geldt en niet voor de aankoop van de serre zelf.

Documentatie & offertes op maat aanvragen

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

 • volledig gratis

 • uitgebreide kostenbegrotingen

 • actuele kostenoverzichten

 • veel relevante informatie en tips

 • snel kosten inzichtelijk krijgen

 • offerte aanvragen niet nodig

 • offerte aanvragen kan wel

 • gratis uw kostenvragen indienen

 • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies