Wat kost een diamant

Herkomst diamant

Edelstenen zijn bijzondere mineralen of gesteenten en hebben als gezamenlijk kenmerk dat zeldzaam en duurzaam zijn en dat ze over een bepaalde schoonheid beschikken. Diamant behoort tot de edelstenen en het woord diamant komt van het Griekse woord "adamas" wat "onverslaanbaar" betekent en verwijst naar de hardheid van diamant. Diamant is namelijk het hardste materiaal dat er in de natuur te vinden is en diamant staat ook wel bekend als de koning van de mineralen. Heel vroeger dachten de Grieken dat diamanten splinters van sterren waren.

Diamant is koolstof dat onder zeer hoge temperaturen (1200 tot 1400 C) en onder zeer hoge druk is gekristalliseerd. Ze ontstaan op grote diepte, namelijk ca. 150 km. onder het aardoppervlak en komen bijvoorbeeld door vulkaanuitbarstingen aan de oppervlakte.

Wanneer de eerste diamant werd gevonden is niet bekend; wel weten we dat diamant al werd genoemd door de Romein Plinius die leefde in de eerste eeuw. Wat we ook weten is dat de eerst gevonden diamanten uit India afkomstig zijn en dat was zeker tot de 18e eeuw het geval. In 1866 werd er ook diamant in Zuid-Afrika ontdekt en ontstond er een ware "diamond rush". De Kimberly mijn is de bekendste van Zuid-Afrika en werd ook wel "The Big Hole" genoemd en werd uiteindelijk in 1914 gesloten nadat hij zo'n 3 ton aan diamanten had opgeleverd. Tegenwoordig zijn Rusland, Congo, Botswana, Australi , Namibi , Canada en Zuid-Afrika de grootste producenten van diamanten.

Grootste diamant ter wereld

De grootste diamant ter wereld is de "Cullinan" diamant en vernoemd naar....nee niet zijn vinder, want dat was Frederick Wells, maar naar de eigenaar van de Premier mijn in Zuid-Afrika waar de diamant gevonden werd op 26 januari 1905 en dat was Thomas Cullinan. Deze ruwe, ongeslepen diamant was een diamant van wel 3.106 karaat.

Het gewicht van een diamant wordt in karaat uitgedrukt. Eén karaat staat gelijk aan 0,2 gram, dus reken maar uit wat het gewicht van de Cullinan bedroeg!

De Cullinan is in 1907 geschonken aan Koning Edward VII van Engeland en diamantslijperij Asscher uit Amsterdam heeft de Cullinan gespleten en geslepen. Van de Cullinan zijn 9 grote en 96 kleine diamanten geslepen, waarvan de Cullinan I van 530,2 karaat de bekendste is, ook wel de "Star of Africa" genoemd.

Prijzen diamant

Om de prijs van een diamant te bepalen, wordt er gekeken naar 4 criteria, ook wel de 4 C's genoemd.

De 4 C's:

 • Carat = Karaat

 • Cut = Maaksel van de steen

 • Colour = Kleur

 • Clarity = Zuiverheid / Helderheid

Carat

Het gewicht van een diamant wordt in karaat uitgedrukt, waarbij 1 karaat gelijk staat aan 0,2 gram. Een karaat is weer onderverdeeld in 100 punten. Een diamant van bijvoorbeeld 65 punten weegt dus 0,65 karaat. U moet trouwens niet karaat goud verwarren met karaat diamant; dat zijn twee totaal verschillende waardes.

Niet alleen het gewicht is van belang om tot waardebepaling van een diamant te komen, ook de andere C's moeten in ogenschouw worden genomen.

Cut

Onder het maaksel van de steen wordt niet alleen de vorm, maar ook de slijpkwaliteit en de verhoudingen van de slijpvorm bedoeld. En dit alles heeft effect op de schittering en de lichtweerkaatsing in de diamant. Het is de enige "C" waar de mens invloed op heeft en deze "C" is voor de bepaling van de waarde van de diamant een zeer belangrijke factor. Want als de verhoudingen niet optimaal zijn en dus de hoeveelheid licht niet maximaal wordt weerkaatst, is er geen goed lichtspel mogelijk en is de diamant minder waard.

Er zijn allerlei vormen mogelijk, al naar gelang uw eigen smaak. Zo zijn er bijv. ovaalvormige, ronde, peervormige of hartvormige diamanten.

Colour

Een zuivere diamant is kleurloos en een zuivere diamant heeft de meeste waarde. Maar diamanten kunnen o.a. gele, bruine, groene, roze en blauwe verkleuringen vertonen. Geelgetinte diamanten laten de waarde dalen. Daarentegen komen roze en blauwgetinte diamanten niet veel voor en zorgen daardoor voor een stijging van de waarde.

De kleur van een diamant wordt of elektronisch of visueel bepaald aan de hand van een standaard set stenen.

Clarity

Om de zuiverheid of helderheid van een diamant te bepalen moet een expert de diamant onder de loep of miscroscoop bekijken. Daarbij heb je te maken met 2 soorten onzuiverheden; de interne en de externe. Externe onzuiverheden komen bijvoorbeeld door slijtage of beschadigingen. Interne onzuiverheden zitten binnenin de diamant zoals bijvoorbeeld donkere vlekken, sluier of inwendige scheuren. Om diamanten te beoordelen op hun zuiverheid is er een bepaalde tabel in het leven geroepen met een aantal verschillende categorie n: LC, VVS1 en VVS2, VS1 en VS2, SI1 en SI2, P1, P2, P3.

LC betekent Loupe Clean en is de meest zuivere vorm en deze diamanten zijn vrij zeldzaam en zeer duur. Hoe lager je komt in de catergorie, hoe meer interne en externe onzuiverheden er zijn en hoe minder de waarde wordt van de diamant. VVS en VS staat voor (Very) Very Small internal characteristics, SI staat voor Small Internal characteristics en de P staat voor Pique. P3 houdt bijvoorbeeld in dat de interne en externe onzuiverheden met het blote oog te zien zijn.

Wat u het meeste in de winkels tegenkomt is de categorie SI2 wat dus betekent dat de interne en externe onzuiverheden zeer eenvoudig waar te nemen zijn als de diamant 10x onder de miscroscoop zou worden vergroot.

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

 • volledig gratis

 • uitgebreide kostenbegrotingen

 • actuele kostenoverzichten

 • veel relevante informatie en tips

 • snel kosten inzichtelijk krijgen

 • offerte aanvragen niet nodig

 • offerte aanvragen kan wel

 • gratis uw kostenvragen indienen

 • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies