Wat kost een studerend kind

Kinderen worden ouder en verbreden hun horizon. Het voortgezet onderwijs is afgerond en wie nog verder wil leren zoekt een leuke studie uit die bij hun interesse en vaardigheden past.


Maar wat kost studeren eigenlijk?

Het antwoord hangt van een aantal factoren af, want het verschilt per studie en daarbij is het ook van belang of je voor die studie op kamers gaat of dat je nog bij je ouders kunt blijven wonen. Daarnaast is het ook van belang hoe je verzekerd bent.

De overheid heeft voor verschillende situaties maandbedragen vastgesteld (uitgaande van 3 kostenposten: levensonderhoud, boeken en leermiddelen en de onderwijsbijdrage ofwel collegegeld/lesgeld) en hierop is de studiefinanciering gebaseerd.

Voor het studiejaar 2010-2011 is dat als volgt (meest recente cijfers kunt u vinden op www.duo.nl). DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs en is de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs.

Maandbedragen DUO, studiejaar 2010-2011

Levens- onderhoud*

Onderwijs- bijdrage

Totaal

Thuiswonend

(M)BO

€ 462,08

€ 85,92

€ 548,-

HBO/WO

€ 604,15**

Uitwonend

(M)BO

€ 652,62

€ 85,92

€ 738,54

HBO/WO

€ 794,69**

* Inclusief de kosten voor boeken en leermiddelen
** Het totaalbedrag is voor hbo/wo studenten inclusief de onderwijsbijdrage

Het is logisch dat het veel uitmaakt of je thuis blijft wonen of dat je op kamers gaat, want op kamers moet je ook huur, gas, licht en water betalen plus je eigen boodschappen doen. Kosten die je (meestal) niet hebt als je bij je ouders blijft wonen.


Toch zijn er ook kosten die je zowel thuiswonend als uitwonend hebt, zoals bijvoorbeeld studiekosten, vervoer, zorgverzekering, kleding en mobiele telefoon.

Studiekosten
Het wettelijk collegegeld voor HBO/WO (voltijds) bedraagt voor het studiejaar 2012-2013 € 1.771,- en het lesgeld voor beroepsonderwijs € 1.065,- Daarnaast heb je ook nog te maken met uitgaven aan studieboeken, schoolspullen (pennen, agenda, schriften etc.) en een computer is ook wel handig om te hebben.

Vervoer
Als je recht hebt op studiefinanciering dan krijg je een Studenten OV-chipkaart, waarbij je kunt kiezen of voor een week- of een weekendabonnement. In de zomervakantie kun je niet vrij reizen, maar krijg je wel korting. Per jaar mag je twee keer gratis van abonnement wisselen.

Zorgverzekering
Vanaf 18 jaar is iedereen verplicht om een basisverzekering af te sluiten wat ongeveer € 96,- tot € 103,- aan premie per maand kost. Je hebt verplicht een eigen risico van € 165,-.

Mensen met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een zorgtoeslag. Dit kan oplopen tot maximaal € 61,- per maand voor alleenstaanden en voor paren maximaal € 129,- per maand. Studenten kunnen, ongeacht of ze thuis- of uitwonend zijn en ook als hun ouders geen recht op zorgtoeslag hebben, de zorgtoeslag aanvragen bij de Dienst Toeslagen van de belastingdienst. De hoogte is afhankelijk van het inkomen. Opmerking: studiefinanciering telt niet mee als inkomen.

Uitgaven aan kleding, persoonlijke verzorging, uitgaan, abonnementen etc. kun je zo gek maken als je zelf wilt. Voor kleding moet je toch wel minimaal denken aan € 48,- per maand en voor persoonlijke verzorging minimaal € 14,- per maand (excl. kapper).

Maar hoeveel studiefinanciering krijg je nu eigenlijk? Ben je onder de 30 is èn volg je een voltijd opleiding, dan heb je recht op een basisbeurs. Woon je op kamers dan is deze basisbeurs hoger dan wanneer je thuis woont. Hetzelfde geldt voor HBO of universiteit studenten; zij krijgen meer dan studenten in het beroepsonderwijs. De basisbeurs is onderdeel van de prestatiebeurs. Dit houdt in dat de basisbeurs wordt uitbetaald als een lening en als je voldoende studieresultaten hebt behaald, dan wordt de lening in een gift omgezet. Je kunt naast de basisbeurs ook een aanvullende beurs aanvragen. Of je die toegewezen krijgt en hoe veel dat dan is, hangt af van het inkomen van je ouders, welke studie het betreft en of je thuis of op kamers woont. Ook hier geldt dat de aanvullende beurs onder de prestatiebeurs valt.

En dan is er ook nog een derde mogelijkheid, want je kunt naast je basisbeurs en aanvullende beurs een lening aanvragen, waarover rente wordt berekend. Het rentepercentage voor 2012 is 1,39%. De lening hoef je pas na je studie terug te betalen en je mag er 15 jaar over doen. Het minimaal af te lossen bedrag is € 45,41 per maand. Als je later problemen hebt met terugbetalen, dan zijn er mogelijkheden om een tijdje minder of zelfs niets terug te betalen. Bron: ib-groep.nl

Ook kun je een lening aanvragen voor het collegegeld. Deze lening, ook wel collegegeldkrediet genoemd, staat los van de bovengenoemde lening en is onderdeel van de studiefinanciering. Als je wettelijk collegegeld moet betalen, dan bedraagt de maximale lening € 147,58 per maand voor het studiejaar 2012/2013.

Studiefinanciering per maand geldig van januari 2013 t/m juli/augustus 2013

Basisbeurs

Maximaal aanv. beurs

Maximale lening

Maximaal budget*

Thuiswonend

MBO

€ 77,15

€ 316,44

€ 168,05

€ 561,64

HBO/WO

€ 97,85

€ 229,94

€ 290,50

€ 617,94

Uitwonend

MBO

€ 251,76

€ 336,83

€ 168,05

€ 756,64

HBO/WO

€ 272,46

€ 250,33

€ 290,50

€ 813,29

* Exclusief het collegegeldkrediet
Bron: ib-groep.nl

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

  • volledig gratis

  • uitgebreide kostenbegrotingen

  • actuele kostenoverzichten

  • veel relevante informatie en tips

  • snel kosten inzichtelijk krijgen

  • offerte aanvragen niet nodig

  • offerte aanvragen kan wel

  • gratis uw kostenvragen indienen

  • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies