Wat kost een kind

Na een heerlijke studententijd en de vele tentamens eindelijk klaar met de studie en dan? Wat staat er dan op de planning? Eerst nog die droomreis maken en de wereld verkennen? Of toch meteen voor die leuke baan gaan en aan de carrière werken?

En dan na een aantal jaren werken, geld verdienen en wellicht een koophuis komt u in een andere fase van uw leven en komen de kriebels ..het stichten van een gezin lijkt u helemaal geweldig .

Voor veel mensen geldt het bovenstaande als een ideaal plaatje.

Als u eenmaal heeft besloten dat een kindje graag gewenst is en u op die roze of blauwe wolk zit, dan begint het fantaseren ..op wie gaat uw spruit lijken, welke namen vindt u mooi en vindt uw partner dat dan ook, hoe gaat de babykamer eruit zien en welke kinderwagen gaat u uitkiezen ..

Allemaal dingen die vanuit de emotie worden beslist, maar toch is het niet onverstandig om ook praktisch te blijven denken en dus rekening te houden met het financi le aspect. Want wat kost het nu eigenlijk om een kind groot te brengen? Hierbij moet u denken aan directe kosten zoals voeding, kleding, kosten voor de opvang, studiekosten etc. maar ook aan indirecte kosten zoals minder inkomsten doordat u en/of uw partner minder gaat werken. Om deze kosten wat inzichtelijker te maken, hebben wij het één en ander kort op een rijtje gezet.

Maar laten we eerst eens globaal kijken naar de belangrijkste algemene kosten.

Vaak heeft u nog wel een kamertje over en hoeft u door de gezinsuitbreiding niet te verhuizen naar een groter huis. De woonlasten zullen daardoor niet erg veranderen. De huur of hypotheek blijft hetzelfde, alleen de rekening voor gas, water en elektriciteit zal wat hoger uitvallen. Naarmate uw kind ouder wordt, dan zullen de kosten voor bijvoorbeeld telefoon/mobiel, kabel en internet toenemen.

Als we kijken naar de basis ziektekostenverzekering, dan zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd. Ook als u aanvullend bent verzekerd, zijn kinderen vaak tot 18 jaar meeverzekerd, maar informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Vanaf 18 jaar is iedereen verplicht om een eigen basisverzekering af te sluiten.

Hoogst waarschijnlijk vindt u het leuk om de winkels of internet af te struinen voor dat ene leuke jurkje of dat stoere shirt. En ja daar passen die schoentjes dan zo leuk bij en en en .
Je kan stellen dat hoe hoger het inkomen van de ouders is, hoe meer geld er wordt uitgegeven aan kleding en schoenen. Reken op minimaal € 35,- per maand voor kinderkleding en voor kinderen vanaf 12 jaar telt u daar minimaal een tientje bij op. U kunt op een bepaalde leeftijd ook kiezen voor kleedgeld.

De voedingskosten van een baby (nuljarigen) bedragen gemiddeld € 1,50 per dag. Dit bedrag is een gemiddelde over het hele eerste jaar. Mag uw kind eenmaal met de pot mee eten, dan scheelt dat natuurlijk ook in de kosten dan wanneer u uw kind alleen potjes babyvoeding voorzet.

Onder voeding verstaan we niet alleen de maaltijden, maar ook tussendoortjes zoals koekjes, snoepjes, fruit, frisdrank en thee. In de onderstaande tabel staat een overzicht van de kosten van voeding voor kinderen. Dit is gebaseerd op een huishouden van 2 personen. Wanneer uw huishouden uit 3 personen bestaat, dan besteedt u waarschijnlijk per persoon ca. 17% minder aan voeding dan in de tabel staat en voor 4 personen zal dat zo"n 26% lager zijn.
(Bron: Nibud)

Kosten van voeding voor kinderen (per dag)

1 t/m 3 jaar

4 t/m 8 jaar

9 t/m 13 jaar

14 jaar en ouder

jongen

meisje

€ 2,40

€ 3,47

€ 5,82

€ 5,34

Bron: Nibud

Als u kind wat groter wordt, dan komen er ook kostenposten voor sport, vrije tijd en ontspanning. Denk daarbij aan bijvoorbeeld speelgoed, cadeautjes voor verjaardagpartijtjes, een muziekinstrument, sportkleding, contributies en evt. een tijdschrift abonnement .

Weet u ook al hoe u de kinderopvang gaat regelen? Gaan uw (schoon)ouders oppassen, of wilt u uw kind naar een kinderdagverblijf brengen? Maar u kunt ook kiezen voor gastouderopvang of een au pair in huis. De kosten voor de kinderopvang hangen helemaal af van het type opvang dat u kiest, uw inkomen en van de belastingdienst.

De belastingdienst geeft een voorbeeld dat als u samen rond de € 40.000,- bruto per jaar verdient, u kunt rekenen op een toeslag van ca. 86% van de kosten die u maakt voor kinderopvang. Als u minder verdient dan kan dat zelfs oplopen tot 96%. Verdient u meer dan krijgt u minder toeslag, maar kunt u altijd nog rekenen op ca. 30% van de kosten die u maakt voor kinderopvang.
Bron: belastingdienst.nl

Als u gebruik maakt van gastouderopvang dan blijft uw kind overdag thuis bij een gastouder. De kosten hiervan verschillen per bureau en ook per regio. U betaalt bemiddelingskosten aan het gastouderbureau. Als de gastouder is aangesloten bij een gastouderbureau kunt u de kosten van de kinderopvang gedeeltelijk vergoed krijgen via de Wet kinderopvang.

Heeft u zelf een oppas geregeld dan is voor 1 kind een uurtarief van € 3,- tot € 4,50 een redelijk basisbedrag. Voor 2 kinderen kunt u ca. € 4,50 tot € 6,- per uur aanhouden en bij 3 of meer kinderen € 6,- tot € 7,50. In deze bedragen zijn geen reiskosten of huishoudelijk werk opgenomen. Bron: Nibud

Wat betreft de schoolkosten in het basisonderwijs komt u niet voor grote verrassingen te staan. Het betreffen meestal uitgaven die eenmaal per jaar betaald moeten worden zoals de (vrijwillige) ouderbijdrage, schoolreisjes en schoolkamp. Gemiddeld bedraagt de ouderbijdrage € 100,- per schooljaar, maar dat kan per school verschillen. Het is niet verplicht deze bijdrage te betalen. Het is dus niet zo dat wanneer u niet betaalt, uw kind geen onderwijs krijgt. Wel kan het betekenen dat uw kind met bepaalde activiteiten niet mee kan doen.

Ook in het voortgezet onderwijs is er een (vrijwillige) ouderbijdrage, waarvan de hoogte ook weer per school en per type onderwijs verschilt. Gemiddeld bedraagt het tussen de € 50,- en € 100,- per kind per jaar. De schoolboeken voor middelbare scholieren zijn gratis en ook het lesgeld in het voortgezet onderwijs is afgeschaft. Maar welke uitgaven zijn er dan nog meer? U kunt dan denken aan schoolspullen zoals schriften, agenda , pennen etc., werkweken, eten & drinken in de kantine en eventueel vervoerskosten.

Totale gemiddelde schoolkosten per jaar

Basisschool*

VMBO-b

VMBO-t

HAVO

VWO

BOL

€ 101,-

€ 491,-

€ 475,-

€ 495,-

€ 559,-

€ 648,-

Bron: ITS, 2007 (ge ndexeerd)

In de bovenstaande tabel zijn om de bedragen vast te kunnen stellen de volgende posten opgenomen: ouderbijdrage, boeken, overige schoolmaterialen, uitstapjes en werkweken.

Globaal hebben we nu de belangrijkste kosten van kinderen behandeld. In de onderstaande tabel (bron: Nibud) hebben we de gemiddelde kosten van kinderen per maand voor u op een rij gezet. Voor een eerste kind bent u meestal duurder uit dan voor een tweede of derde omdat er allemaal spullen moeten worden gekocht welke u niet hoeft te kopen voor een volgend kind. Hiermee is in de tabel geen rekening gehouden. Wel zijn de kosten meegenomen die gedeeltelijk aan het kind kunnen worden toegerekend, zoals de woonlasten.

Gemiddelde kosten van kinderen

Netto inkomen per maand (incl. vakantiegeld)

1 kind

2 kids

3 kids

4 kids

van

tot

van

tot

van

tot

van

tot

van

tot

Minimum

1400

205

240

310

365

395

460

480

560

1400

1700

240

290

365

440

460

560

560

680

1700

2000

290

340

440

520

560

660

680

800

2000

2500

340

425

520

650

660

825

800

1000

2500

3000

425

510

650

780

825

990

1000

1200

3000

3500

510

595

780

910

990

1155

1200

1400

3500

4000

595

680

910

1040

1155

1320

1400

1600

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft berekend dat 1 kind gemiddeld 17% van het netto inkomen kost, 2 kinderen gemiddeld 26% en 3 kinderen 33%.

Hoeveel u daadwerkelijk uitgeeft hangt natuurlijk helemaal van uw persoonlijke situatie af en welke keuzes u, maar ook uw kind maakt.

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

  • volledig gratis

  • uitgebreide kostenbegrotingen

  • actuele kostenoverzichten

  • veel relevante informatie en tips

  • snel kosten inzichtelijk krijgen

  • offerte aanvragen niet nodig

  • offerte aanvragen kan wel

  • gratis uw kostenvragen indienen

  • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies