wat kost een bioscoopkaartje

Geschiedenis van de bioscoop

In 1893 is de eerste "filmprojector" uitgevonden door Thomas Edison, maar "de film" van zo'n 20 seconden kon maar aan 1 persoon per keer getoond worden, meer een soort kijkdoos dus. Deze filmprojector wordt ook wel "kinetoscoop" genoemd. De gebroeders Lumière ontwierpen de "cinématographe" een filmcamera en filmprojector in één en eind 1895 werd in Parijs voor het eerst tegen betaling een film op het witte doek geprojecteerd. Maar echte bioscopen zoals nu waren er in de beginjaren van de film nog niet; je had reisbioscopen die op kermissen en jaarmarkten voorstellingen gaven.

De eerste voorstelling van zo'n reisbioscoop in Nederland werd in juli 1896 in Leeuwarden gegeven en toen betaalde je afhankelijk van de rang 50 of 25 cent. Daarnaast werden er ook films in variété theaters gedraaid. De eerste vaste bioscoop in Nederland kwam er in 1903 in Rotterdam; de Tivoli Bioscope. En rond 1910 had elke grote stad een bioscoop. De bioscoop groeide uit tot een zeer belangrijk volksvermaak.

Opkomst van Hollywood

Ital en Frankrijk waren tot in het begin van de 20e eeuw erg belangrijke filmindustrie n, maar door de Eerste Wereldoorlog stortte de Europese filmindustrie helemaal in en werd de Amerikaanse filmindustrie steeds machtiger. In de jaren 20 begon men te experimenteren met film met geluid en aan het einde van de twintiger jaren was bijna heel Hollywood overgeschakeld op film met geluid en werden de grote filmproducenten steeds groter en machtiger.

3D-films

Tegenwoordig zijn 3D-films erg in trek. 3D staat voor drie dimensionaal en is een film waarin diepte zit zodat je nog meer in de film komt te zitten en het zorgt voor een spectaculair effect. Om deze effecten te kunnen zien, moet je wel een speciale bril dragen. Een 3D-film is met behulp van een speciale camera met twee lenzen opgenomen zodat er bij elk shot twee perspectieven zijn. Bij het monteren van de film worden die twee perspectieven bijeen gebracht. Maar je kunt een 3D-film niet in elke bioscoopzaal draaien, want daarvoor heb je een speciale projector en een speciale laag op het filmdoek voor nodig. En zoals gezegd moet het publiek een speciale bril dragen zodat de perspectieven aan het juiste oog kunnen worden getoond.

De eerste ècht grote Nederlandse 3D film is "Nova Zembla" van regisseur Reinout Oerlemans over de legendarische zeereis van ontdekkingsreiziger Willem Barentsz in 1596. De film ging op 21 november 2011 in première.

Prijzen bioscoopkaartje

Door het grote aanbod van verschillende televisiezenders, filmnet en grote flatscreens kun je heel gemakkelijk een thuisbioscoop cre ren. Daarnaast worden er ook steeds meer films via het internet bekeken. Toch blijft het ook leuk om eens een avondje of middagje uit naar de bioscoop te gaan. Een film zien thuis op de buis of op een heel groot bioscoopscherm met een heel goed surround geluid is toch wel een heel andere belevenis.

Maar wat ben je tegenwoordig eigenlijk kwijt voor een bioscoopkaartje? Die 25 of 50 cent van het allereerste begin is het allang niet meer.

Prijzen kunnen per bioscoop verschillen en het kan ook uitmaken of u een ochtend/middag/avond film wilt zien, maar over het algemeen ligt de prijs voor een volwassene op € 9,- en voor een kind € 7,50. De prijzen voor een 3D film liggen hoger (ca. € 2,50 toeslag) omdat de bioscoop heeft moeten investeren in speciale projectors en 3D brillen. Als u een eigen 3d bril meeneemt, bijvoorbeeld doordat u deze van een vorige keer heeft bewaard, dan geldt er een toeslag van ca. € 1,50


Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

  • volledig gratis

  • uitgebreide kostenbegrotingen

  • actuele kostenoverzichten

  • veel relevante informatie en tips

  • snel kosten inzichtelijk krijgen

  • offerte aanvragen niet nodig

  • offerte aanvragen kan wel

  • gratis uw kostenvragen indienen

  • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies