Wat kosten zonnepanelen ?

BTW korting of BTW terugvorderen

Zonnepanelen zijn rendabeler dan ooit mede doordat er een laag BTW-tarief geldt van slechts 6% in plaats van 21% op de aanschafkosten van een zonnepanelensysteem (let op, alleen op de arbeidskosten) én er nu een buitengewoon aantrekkelijke optie is waarbij u de volledige btw op de gehele investering kan terugvorderen (dus zowel op de hardware als de arbeidskosten) door u als fiscaal ondernemer te laten registreren, wat relatief eenvoudig en kostenloos is. Vraag meer informatie aan via het aanvraagformulier.

Documentatie & offertes op maat aanvragen

Prijzen zonnepaneleninstallaties sterk gedaald.

Uit onderzoek is gebleken dat de prijzen van zonnepaneleninstallaties in de afgelopen drie jaar met maar liefst 75% (!) zijn gedaald wat een enorme impact heeft op de benodigde investering en de terugverdientijd. Ook het sterk verbeterde rendement van zonnepanelen heeft voor een grote toename van zonnepaneleninstallaties in Nederland gezorgd. In steeds meer woonwijken is het een bekend verschijnsel: meerdere zonnepanelen sieren de schuine of platte daken van standaard eensgezinswoningen.
Een zonnepaneleninstallatie is tegenwoordig voor veel gezinnen een rendabele optie, niet alleen vanwege de gedaalde aanschafprijzen en de verstrekte subsidies, maar ook vanwege de niet aflatende stijging van energieprijzen. Van 1997 tot en met 2012 zijn de gemiddelde energieprijzen met maar liefst 120% (!) gestegen terwijl de prijzen van andere goederen en diensten met slechts 35% zijn gestegen! (bron:CBS).

Op deze pagina kunt u veel informatie lezen over de werking van zonnepanelen, de soorten zonnepaneelinstallaties, wat ze kosten, wat de mogelijke subsidies en terugverdientijden zijn. Tenslotte kunt u - indien gewenst - volkomen vrijblijvend documentatie en prijzen op maat aanvragen bij partners van wat-kost-het.nl.

Zonnestraling in Nederland ruim voldoende

Zonnestraling in Nederland ruim voldoende

Hoe werkt het ?

Het principe is als volgt: onze zon is een middelgrote gloeiende gasbol die al miljarden jaren lang grote hoeveelheden energie afgeeft. Een klein deel van die energie komt op de aarde terecht in de vorm van zonnestraling en zonnewarmte. Door de energie in de zonnestralen kunnen zonnecellen elektrisch geladen worden. Door het koppelen van de zonnecellen op een zonnepaneel wordt de lading vergroot. Deze zonnestroom is dan nog niet bruikbaar, maar wordt dan via een omvormer omgezet naar de juiste 230 Volt wisselstroom zodat alle aparaten in de woning er gebruik van kunnen maken.

Veelal zit de omvormer aangesloten op het normale elektriciteitsnetwerk van het regionale energiebedrijf. Indien dan meer stroom wordt opgewekt dan benodigd is, wordt dat afgevoerd via dat netwerk. Op momenten dat er meer elektriciteit nodig is dan het zonnepanelensysteem kan leveren, wordt de extra elektriciteit weer afgenomen van het regionale energiebedrijf. Het is dus niet noodzakelijk om een zonnepanelensysteem (of photovolta sch systeem zoals het officieel heet) te hebben dat volledig de hele elektriciteitsbehoefte kan dekken.

Door de snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn zonnepanelen dusdanig gevoelig geworden dat zelfs flets daglicht op een sombere winterdag ruim voldoende is om elektriciteit op te wekken.

Wat kost het gemiddeld ?

Zonnepanelen systemen worden overal gezien als dé energiebron van de toekomst waardoor er op Europees en wereldwijd niveau flink gesubsidieerd wordt. Regelmatig komt in het nieuws (zoals bijvoorbeeld recent Apple) dat overheden of grote bedrijven volledig overschakelen op zonne-energie. Ook de verdere technische ontwikkeling van betere zonnepanelen wordt flink gesubsidieerd. In Nederland worden regelmatig acties op touw gezet door fabrikanten waarbij forse kortingen via de installateurs zijn te realiseren.

Voor een gemiddeld huishouden van 3 personen in een gemiddelde rijtjeswoning heeft u voor 100 % dekking van uw electriciteitsbehoefte een installatie nodig die 4.114 kwH per jaar kan genereren.

Hiervoor betaalt u circa € 8.500,- incl. btw en installatie voor.
Hierbij wordt uitgegaan van 100% dekking. Indien u bijvoorbeeld 50% wilt afdekken en de rest wil betrekken via het netwerksysteem dan bent u circa € 4.500,- euro kwijt.

LET OP: BIJ AL DEZE BEDRAGEN WORDT NIET GEREKEND MET SUBSIDIES !

Prijzen zonnepanelen met 75 % (!) gedaald in 3 jr

Prijzen zonnepanelen met 75 % (!) gedaald in 3 jr

Subsidieregeling

In 2014 is het extra aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen doordat er een landelijke subsidie wordt verstrekt:

* BTW korting van 15% op het installeren van het systeem: u betaalt slechts 6% btw in plaats van 21% btw

WILT U HET 100 % ZEKER WETEN ?

Wilt u met 100 % zekerheid weten wat een zonnepanelensysteem kost en hoeveel u aan energiekosten kunt besparen ? Vraag dan via onderstaand formulier 100 % gratis en vrijblijvend in 1 stap documentatie en offertes aan bij maximaal 5 verschillende zonnepaneelinstallateurs direct bij u in de regio. Door het invullen van het formulier vraagt u gemakkelijk documentatie en prijsopgaves aan, zonder enige verplichting ! U ontvangt zowel via de e-mail als per post uw prijzen op maat. Wel zo handig !

Vul het onderstaande formulier in (vrijblijvend)

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken • Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders • Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht • Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt • U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen ! • Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Globale investering en terugverdientijd

Op deze pagina zullen wij u grondig informeren over de werking van zonnepanelen, de verschillende systemen die er zijn, waar u op moet letten, wat de kosten, subsidies en terugverdientijd zijn. Maar om u reeds een grove indicatie te geven : een zonnepanelensysteem inclusief montage voor een gemiddeld huishouden heeft u voor tussen de € 7.000,- en € 9.000,- . Door deze investering bespaart u grofweg per jaar tussen de € 300,- à € 500,- directe kosten.

Globale investering en terugverdientijd

aan elektriciteit en ontvangt u een opbrengst voor elektriciteit die u levert aan de energiemaatschappij indien u de opgewekte elektriciteit zelf niet gebruikt. Ook dat brengt gemiddeld per jaar tussen de € 300 en € 500 op, wat betekent dat u (bij gelijkblijvende elektriciteitsprijzen) binnen ongeveer 7 tot 10 jaar uw gehele investering terugverdient. In dit rekenplaatje is overigens geen rekening gehouden met eventuele subsidies. Indien u subsidie ontvangt zal het plaatje nog gunstiger worden.

Wat bespaar ik ongeveer per jaar ?

Op deze pagina zullen wij u grondig informeren over de werking van zonnepanelen, de verschillende systemen die er zijn, waar u op moet letten, wat de kosten, subsidies en terugverdientijd zijn. Maar om u reeds een grove indicatie te geven: een zonnepanelensysteem inclusief montage voor een gemiddeld huishouden heeft u voor tussen de € 7.000,- en € 8.000,- . Door deze investering bespaart u grofweg per jaar tussen de € 300,- à € 500,- directe kosten aan elektriciteit en ontvangt u een opbrengst voor elektriciteit die u levert aan de energiemaatschappij indien u de opgewekte elektriciteit zelf niet gebruikt. Ook dat brengt gemiddeld per jaar tussen de € 300,- en € 500,- op, wat betekent dat u (bij gelijkblijvende elektriciteitsprijzen) binnen ongeveer 7 tot 10 jaar uw gehele investering terugverdient. In dit rekenplaatje is overigens geen rekening gehouden met eventuele subsidies. Indien u subsidie ontvangt zal het plaatje gunstiger worden.

Zonnepanelen zijn lucratief geworden

Zonnepanelen zijn lucratief geworden

ATTENTIE : LAAG BTW TARIEF (6% i.p.v. 21%)

Op 28 februari 2013 is conform BLKB/2013/305M besloten dat er een VERLAAGD BTW TARIEF wordt geheven op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen. Deze regeling is ingegaan per 1 maart 2013 en duurt tot 31 december 2014. Dit betekent voor zowel partikulieren als ondernemingen een forse besparing op de arbeidskosten. In plaats van 21% worden werkzaamheden met slechts 6% btw belast. In feite een subsidi ring van 15% !

Welke werkzaamheden vallen onder het lage tarief:

 • het verwijderen van asbest

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van zonnepanelen, zonneboilers, CV-ketels, boilers, geisers, gaskachtels, houtkachels, zonwering, rolluiken, alarminstallaties, bliksemafleiders, airco-installaties, sauna's

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van de riolering

 • het aanbouwen, vernieuwen en onderhouden van garages, schuren, carports, erkers etc.

 • het aanbrengen en vernieuwen van (dubbel)glas

 • het onderhouden, vernieuwen en herstellen van een gevel

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van wandafwerking zoals tegels

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van vloeren, waaronder verlijmde tapijten

 • de werkzaamheden van de uitvoerder van de renovatie- en hersteldienst.

Standalone of netwerk zonnepanelen-installatie

Er zijn twee soorten zonnepanelensystemen: een zogenaamd standalone systeem: deze werkt volstrekt onafhankelijk van het netwerk van het energiebedrijf. Het grote verschil zit hem in de opslag van de opgewekte electriciteit. Bij een gemiddelde gebruiker is sprake van zogenaamde piek- en dalmomenten. Bij piekmomenten is er behoefte aan meer electriciteit dan dat er standaard geleverd wordt door het PV systeem en bij dalmomenten wordt er meer electriciteit gegenereerd door het systeem dan dat u op dat moment nodig hebt.

Bij een standalone systeem wordt de teveel gegenereerde electriciteit opgeslagen in accu's, terwijl bij een netwerk systeem het wordt doorgegeven aan het netwerk van de energiemaatschappij waarbij u bent aangesloten.

Op het moment dat u een piekmoment hebt bij een standalone systeem wordt de electriciteit uit de accu's gehaald, terwijl u bij een netwerksysteem de extra benodigde electriciteit afneemt van de energiemaatschappij.

Aan het einde van elke maand voert de energiemaatschappij een zogenaamde saldering uit waarbij u hetzij bij moet betalen hetzij terugontvangt.

Een standalone systeem is wat duurder in de aanschaf vanwege de accu's en vooral geschikt op locaties waar er geen netwerk is zoals bijvoorbeeld bij recreatiewoningen. In Nederland komt een netwerk gekoppeld systeem veruit het meest voor.

Is mijn dak geschikt ?

De meest ideale situatie is een situering van de zonnepanelen pal op het zuiden met een hellingshoek van tussen de 30 en 40 graden zonder schaduwinvloeden. Op een plat dak kan dat eenvoudig gerealiseerd worden doordat deze in een frame worden gemonteerd en optimaal kunnen worden afgesteld. Bij een schuin dak geldt dat een situering pal op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten goed is.

Uw dak moet vanzelfsprekend sterk genoeg zijn om de panelen te kunnen dragen en er moet voldoende ruimte zijn. Eén zonnepaneel is circa 1,6 m2 groot.

Ook voor bedrijven heel interessant

Voor veel bedrijven is de investering in een zonnepanelensysteem heel interessant aangezien er meerdere subsidieregelingen zijn waar ze gebruik van kunnen maken, met name op het gebied van fiscale afschrijving. De volgende mogelijkheden staan tot uw beschikking:

 • VAMIL (Vrije Afschrijving Milieu Investeringen)

 • MIA (Milieu Investerings Aftrek)

 • SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproduktie)

 • EIA (Energie Investerings Aftrek)

Hoe weet ik wat goede panelen zijn ?

Het is verstandig om bij grotere investeringen uitgebreide documentatie van zonnepanelen en systemen te verzamelen. Op basis van die documentatie kunt u goed vergelijken en de verschillen beoordelen. Daarnaast bent u dan in staat om via internet de testresultaten van de zonnepanelen te vergelijken.

Zonnepanelen hebben een levensduur van ca. 30 jaar

Zonnepanelen hebben een levensduur van ca. 30 jaar

Fossiele brandstoffen: duur en eindig

We lezen het dagelijks in de krant en op internet: de benzine of dieselprijs heeft weer een recordhoogte bereikt. Fossiele brandstoffen als olie en steenkool zijn duur en eindig: bij het huidige consumptieniveau zijn we binnen 100 jaar door onze olie en steenkool heen.

Electriciteit: opgewekt met fossiele brandstoffen

De kosten van het opwekken van electriciteit zijn direct gelinkt aan de fossiele brandstoffen: bijna 90% van de opgewekte electriciteit is afkomstig van centrales die draaien op fossiele brandstoffen.

Zonne-energie: oneindig, uitbundig en rendabel

Alle energie op aarde, ook die afkomstig is uit fossiele brandstoffen is afkomstig van de zon. De straling van de zon die de aarde jaarlijks bereikt is ruim 2500 keer het totale totale energieverbruik van de gehele wereldbevolking ! Ook in Nederland is er ruim voldoende zonnestraling: de gemiddelde jaarlijkse zonnestraling ligt rond de 1100 kWh per m2 en dat is ongeveer de helft van wat de woestijnen in het Midden-Oosten ontvangen !

Zonne-energie rendabel door techn.ontwikkeling

Het omzetten van zonne-energie ofwel zonnestraling in bruikbare electriciteit gebeurt middels zonnepanelen. Door de technologische ontwikkeling in de afgelopen jaren is de productie van zonnepanelen veel goedkoper geworden en tevens is de opbrengst van zonnepanelen sterk verbeterd. Hierdoor is een zonnepanelen systeem qua kosten per kwH een volwaardige vervanger geworden van electriciteit die door energiemaatschappijen wordt aangeleverd.

Terugverdientijd tussen de 7 en 10 jaar

De terugverdientijd van een standaar PV-systeem ligt tussen de 7 en 10 jaar. De terugverdientijd is afhankelijk van de volgende factoren:

 • wordt er subsidie gegeven of niet (meestal wordt er per kwH een extra vergoeding gegeven, waardoor het systeem sneller terugverdiend wordt)

 • hoe hoog de vergoeding is van het electriciteitsbedrijf van de door u aangeleverde kwH. Hoe hoger, hoe sneller het systeem terugverdiend wordt

 • de hoogte van uw investering: de ene woning is de andere niet: bij sommige is de aanleg complexer waardoor de investering hoger wordt. Tevens is er sprake van veel concurrentie op zonnepanelengebied: duizend tot tweeduizend prijsverschil tussen de ene installateur en de andere komt vaak voor

Subsidies

Er zijn verschillende subidiemogelijkheden: op lokaal, regionaal, landelijk maar ook op Europees niveau wordt de toepassing van zonne-energie systemen voor particulieren en bedrijven gestimuleerd. Het gaat te ver om alle subsidiemogelijkheden hier te behandelen, zeker omdat de mogelijkheden regelmatig wijzigen. Het beste kunt u via lokale of regionale zonnepaneel installateurs nagaan wat de subsidiemogelijkheden zijn. Vaak lopen de subsidies ook via de installateurs zelf. Ook kortingen die door de fabrikanten worden gegeven worden veelal via de installateurs verrekend.

Concurrentie is fors

Zonne-energie is al enkele jaren met een enorme opmars bezig en steeds meer installatiebedrijven bieden PV-installaties aan. Door het groeiende aanbod en de dalende prijzen is ook het grote publiek zeer ge nteresseerd in de aanschaf en benutting van deze zonne-energie gedreven installaties. De markt ontwikkelt zich razendsnel en de concurrentie is erg groot tussen de installateurs: profiteer daarvan: u kunt minimaal enkele honderden tot wel duizend euro op uw investering besparen !

Levensduur zonnepaneelsystemen

Een gemiddeld zonnepanelensysteem heeft een levensduur van 25 tot 35 jaar. Indien u uw systeem na bijvoorbeeld 15 jaar hebt terugverdiend, zal u geld gaan verdienen in plaats van betalen.

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen systemen zijn onderhoudsarm: eenmaal per jaar met een vochtige doek de panelen afnemen is voldoende.

Conclusie: Wat is wijsheid ?

De European Photovoltaic Industry Association (EPIA) geeft in haar jaarrapport van 2011 aan dat er wereldwijd forse groei in zonnepaneelsystemen is waargenomen en dat dat ook voor 2012 en 2013 wordt verwacht. De redenen daarvoor zijn volgens EPIA de toegenomen onzekerheden over de 'standaard' opwekking van electriciteit door fossiele brandstoffen: door de spanningen in het Midden-Oosten (o.a. Iran, Arabische Lente) en de sterke groei van opkomende landen als Brazili en India is de prijs van olie sterk gestegen. De verwachting is dan ook dat in de komende 10 tot 20 jaar de electriciteitsprijzen zullen gaan stijgen. Dat in combinatie met de jaarlijkse technologische verbetering van de effici ncy in productie en opbrengst van zonnepanelen maakt zonne-energie tot een meer dan gelijkwaardige vervanger.

Landen als Duitsland en Spanje geven grote subsidies voor zonnepanelensystemen waardoor deze relatief goedkoop in aanschaf worden.

De ervaring leert dat het investeren in een zonnepanelen systeem op meerdere fronten verstandig is: u weet wat electriciteit u zult kosten in de komende 20 jaar, maar tevens verhoogt u de waarde van uw woning. Kortom, kunt u het betalen, bent u van plan minstens 10 jaar in uw woning te blijven en heeft u een geschikte woning: dan is investeren in zonne-energie een verstandige zaak! Daarnaast is zonne energie milieuvriendelijker dan het opwekken van electriciteit met behulp van kolencentrales.

Voordelen zonnepanelen

 • flinke besparing op jaarlijkse elektriciteitskosten

 • onafhankelijkheid van energiebedrijven en overheid m.b.t. prijs of belastingverhogingen energieprijzen

 • vergroting waarde van de woning

 • beter Energielabel

 • beter voor het Milieu

Documentatie & offertes op maat aanvragen

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kosten zonnepanelen ?

Wat kost asbest verwijderen ?

Wat kost een stratenmaker ?

Wat kost een notaris ?

Wat kost een verhuizing ?

Advertentie

Wat kost een dakdekker ?

Wat kost vochtbestrijding ?

Wat kost een tuin aanleggen ?

Wat kost vloerisolatie ?

Wat kost spouwmuurisolatie ?

Wat kost een begrafenis ?

Wat kost ongediertebestrijding ?

Wat kost gevelreiniging ?

Wat kost een advocaat ?

Wat kost een website ?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

 • volledig gratis

 • uitgebreide kostenbegrotingen

 • actuele kostenoverzichten

 • veel relevante informatie en tips

 • snel kosten inzichtelijk krijgen

 • offerte aanvragen niet nodig

 • offerte aanvragen kan wel

 • gratis uw kostenvragen indienen

 • wekelijkse updates

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies