Wat kost een stucadoor

Documentatie & offertes op maat aanvragen

Inleiding Wat kost een stucadoor?

Op deze pagina krijgt u informatie over de kosten van een stucadoor/stukadoor (beide benamingen zijn gebruikelijk) alsmede wat een stucadoor is, wat u van hem of haar kunt verwachten en wat de uitgangspunten zijn voor de kostenberekeningen. Om een goede afweging te kunnen maken, beschrijven we ook de mogelijkheden om zelf stucwerkzaamheden te gaan verrichten.

Wat is een stucadoor of wat doet een stucadoor ?

Een stucadoor is een persoon die pleisterkalk of gipspleister aanbrengt op muren of plafonds, hetzij als versiersel (ornament) hetzij als primaire bedekking van ruwbouwmuren en vloeren. Zowel op ruwbouw zoals bakstenen muren als op gladde ondergronden zoals gipsplaten kan een stucadoor een mooie, egale gladde oppervlakte aanbrengen, bestaande uit belastbaar gipspleister.

Wat is de basis van het gipsmengsel ?

Het pleisteren c.q. aanbrengen van een gipsmengsel c.q. het stucen gebeurt al eeuwenlang bij woningen, meestal vanuit een decoratief oogpunt, maar ook om gebouwen extra te beschermen en te isoleren. Vroeger hanteerde men regiogebonden mengsels zoals bijvoorbeeld klei met paardenhaar (als bindingsmiddel). Kleurverschillen werden veroorzaakt door het soort klei en eventuele toevoegingen.

De kosten van stucwerk

Het aanbrengen van stucwerk op uw plafond, binnenmuur of buitengevel heeft een aanzienlijk positief effect op de uitstraling van het gebouw. Oude of beschadigde wanden gaan er weer als nieuw uitzien. Hoewel elke situatie verschillend is, hebben wij voor u toch enkele kostenvoorbeelden opgesteld voor verschillende soorten stucwerkzaamheden, zodat u een goede indicatie hebt van bedragen waar u ongeveer rekening mee moet houden. Werkelijke kosten zullen vanzelfsprekend afwijken aangezien ondergronden, afmetingen, gewenst afwerkniveau per opdrachtgever verschillend zullen zijn. Bovendien is de concurrentie onder stukadoors groot waardoor voor dezelfde werkzaamheden flinke kostenverschillen kunnen ontstaan. De volgende kostenvoorbeelden (prijspeil 2014) volgen hieronder:

 • Stucen van gemetselde buitenmuren

 • Stucen van binnenmuren

 • Stucen van plafonds m.b.v. stucanet

 • Compleet vervangen van oud stucwerk plafonds

 • Gemiddeld uurloon van een stucadoor

1. Stucen van 20 m2 gemetselde buitenmuur

Materiaalkosten

Hierbij moet u denken aan kosten van het stucmateriaal, kosten van een steiger etc.

€ 595,-

Loonkosten

Hierbij moet u niet alleen denken aan de uitvoeringskosten, maar ook aan de kosten voor het opnemen van het werk, het op- en afbouwen steiger, het schoonmaken van de gevel, opruimen na afloop etc.

€ 500,-

Totaalkosten 20 m2 aanbrengen stucwerk op metselwerk (buitenmuur)

€ 1.095,-

Prijs per m2

€ 54,75

2. Stucen van 7,5 m2 binnenmuur

Materiaalkosten

Kosten van het stucmateriaal

€ 225,-

Loonkosten

Voorbereiding, regelwerk, stucanet, aanbrengen stucwerk

€ 65,-

Totaalkosten stucwerk 7,5 m2 binnenmuur

€ 290,-

Prijs per m2

€ 38,66

Documentatie & offertes op maat aanvragen

3. Aanbrengen van 20 m2 stucwerk tegen stucanet

Materiaalkosten

Hierbij moet u denken aan kosten van het stucmateriaal, plafondhanger, schuurwerk etc.

€ 325,-

Loonkosten

Hierbij moet u niet alleen denken aan de uitvoeringskosten voor het stucen, maar ook aan transportkosten, aanbrengen plafonhanger, aanbrengen stucanet etc.

€ 455,-

Totaalkosten 20 m2 aanbrengen stucwerk tegen stucanet

€ 780,-

Prijs per m2

€ 39,-

4. Vervangen van 20 m2 stucwerk plafond

Materiaalkosten

Kosten van het stucmateriaal

€ 105,-

Loonkosten

Denkt u aan verwijdering en afvoer oud stucwerk, egalisering bestaand plafond, stucwerk etc.

€ 550,-

Totaalkosten vervangen 20 m2 stucwerk plafond

€ 655,-

Prijs per m2

€ 32,75

5. Gemiddeld uurloon stucadoor

Noorden van Nederland

€ 26,- à € 31,-

Midden Nederland

€ 30,50 à € 37,75

Zuiden van Nederland

€ 29,50 à € 34,-

Gemiddeld gezien bent u minder kwijt voor een nieuwbouw project dan wanneer het een renovatie/onderhouds project betreft.

De goedkoopste aanbieders uit uw regio vinden?

Bovenstaande bedragen zijn indicatief en kunnen niet zondermeer voor elke situatie toegepast worden. Daarnaast zijn de bedragen gemiddelden. Wilt u het zeker weten ? Vraag dan vrijblijvend offertes aan om zo methodieken en tarieven te kunnen vergelijken. De concurrentie is groot in de bouwsector dus doe uw voordeel ermee !

WILT U HET 100 % ZEKER WETEN ?

Wilt u met 100 % zekerheid weten wat het stucen van een wand of uw woning kost ? Vraag dan via onderstaand formulier 100 % gratis en vrijblijvend in 1 stap documentatie en offertes aan bij maximaal 4 verschillende stukadoors/stucadoors direct bij u in de regio. Door het invullen van het formulier vraagt u gemakkelijk documentatie en prijsopgaves aan, zonder enige verplichting ! U ontvangt zowel via de e-mail als per post uw prijzen op maat. Wel zo handig !

Vul het onderstaande formulier in (vrijblijvend)

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken • Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders • Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht • Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt • U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen ! • Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Stucen van buitenwanden / gevels

Als u aan stucwerk denkt, denkt u waarschijnlijk als eerste aan het stucen van een plafond of een binnenwand, maar het stucen van uw gevel kan natuurlijk ook. Buiten stucwerk zie je namelijk steeds vaker en het geeft uw huis een totaal andere uitstraling! Dit kan zowel modern en strak zijn, maar ook een klassieke uitstraling behoort tot de mogelijkheden. Een bijkomend voordeel van een gestucte gevel is dat deze makkelijker schoon te houden is dan bijvoorbeeld een (bak)stenen gevel.

Indien u van plan bent om uw buitengevel te stucen, dan kunt u dat het beste in de lente of in de zomer (laten) doen, want bij een hoge luchtvochtigheid en/of vriesweer hecht de stuclaag niet goed en bestaat de kans dat deze los gaat laten en dat is natuurlijk zonde van alle moeite en geld!

Tip! Bespaar energie en combineer het stucen van uw buitenwanden gelijk met gevelisolatie.

Stucen is vakwerk !

Stucen is vakwerk !

Stukadoren zelf doen ?

Wilt u zelf gaan stucadoren ? U kunt daarmee flink wat geld besparen, maar een grote mate van handigheid en ook een goede werklust is een vereiste om het vrij zware en specialistische werk te gaan uitvoeren. Het ligt er ook sterk aan wat u wilt gaan stucen en wat voor afwerkingsniveau u wenst. Zo zijn er in de handel (bijvoorbeeld bij bouwmarkten) verschillende soorten gipsmortel beschikbaar, zowel voor een ragfijne afwerking of een ruwere afwerkingsvorm. Vanzelfsprekend vereist de hele fijne afwerking meer vakmanschap van u. Niet alleen het soort mortel is van belang, maar ook de gereedschappen.

Wat voor gereedschappen heeft u nodig ?

 • kunststof kuip

 • emmer

 • garde voor op een boormachine

 • troffel

 • stalen pleisterspaan

 • schuurspons

 • blokkwast

 • kwast

 • waterpas

 • draad beitel

 • hamer/vuist

Documentatie & offertes op maat aanvragen

Meerdere functies stucwerk

De stucadoor (de schrijfwijze stukadoor wordt ook veel gebruikt) is een vakman die gespecialiseerd is in de afwerking van wanden en plafonds. Niet alleen is de afwerking van groot visueel belang, maar ook heeft het invloed op de vochthuishouding van een woning of gebouw. Bij een grote luchtvochtigheid heeft stucwerk namelijk de neiging om vocht op te nemen. Naast de decoratieve functie kan stucwerk ook gebruikt worden om delen van het gebouw te isoleren (zowel thermischa als geluidsisolatie) en om brandveiliger te maken.

Stukadoorsmortel

Stukadoors werken met speciale mortel bestaande uit een vulstof, een bindmiddel en water. Hierbij wordt als vulstof bijvoorbeeld zand toegepast, maar er zijn ook bijzondere materialen als bims, hollith, vermiculite etc. In dw woning worden er veelal minerale bindmiddelen toegepast als kalk, gips en cement, terwijl ook kunsthars een optie is. Middelen met speciale eigenschappen zoals bijvoorbeeld waterafstotende eigenschappen zijn ook mogelijk.

Elementen als het kunnen opvangen van krimp is erg belangrijk bij het bepalen van de juiste mortelsamenstelling. Tenslotte is het niet de bedoeling dat bij kouder of warmer weer er scheuren in het stukwerk gaan ontstaan.

De keuze voor bepaalde stoffen is essentieel in de correcte werking van stukwerk. Daarnaast is kennis van de ondergrond van het stucwerk essentieel.

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

 • volledig gratis

 • uitgebreide kostenbegrotingen

 • actuele kostenoverzichten

 • veel relevante informatie en tips

 • snel kosten inzichtelijk krijgen

 • offerte aanvragen niet nodig

 • offerte aanvragen kan wel

 • gratis uw kostenvragen indienen

 • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies