Wat kost een schilder ?

ATTENTIE : LAAG BTW TARIEF (6% i.p.v. 21%)

Op 28 februari 2013 is conform BLKB/2013/305M besloten dat er een VERLAAGD BTW TARIEF wordt geheven op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen (waaronder schilderwerk). Deze regeling is ingegaan per 1 maart 2013 en duurt tot 31 december 2014. Dit betekent voor zowel partikulieren als ondernemingen een forse besparing op de arbeidskosten. In plaats van 21% worden werkzaamheden met slechts 6% btw belast. In feite een subsidi ring van 15% !

Documentatie & offertes op maat aanvragen

De activiteiten van een schilderbedrijf bestaan uit schilderen, glaszetten en behangen. Het glaszetten wordt veelal uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven. De productie van schildersbedrijven bestaat voor het grootste deel (ca. 60%) uit onderhoudswerkzaamheden aan de bestaande woningvoorraad.

Meest voorkomende schilderskarweien

 • traditioneel verven van (onderdelen van ) een woning

 • airless spuiten van muren en plafonds met latex

 • airless spuiten van muren en plafonds met Spack (Spackspuiten)

 • oude verfresten verwijderen

 • houtrot verwijderen en herstellen

 • advisering over onderhoud, kleuren, verven etc. in de breedste zin van het woord

Schilderwerk maakt de klus af !

Schilderwerk maakt de klus af !

Er zijn de afgelopen tijden minder nieuwbouw woningen gebouwd waardoor er ook minder vraag is naar nieuwbouwschilderwerk. Er is dan ook steeds meer vraag naar onderhoud doordat veel gebouwen al wat ouder zijn, maar aan de andere kant wordt de vraag naar (onderhouds)schilderwerk weer wat minder door een toename van het gebruik van onderhoudsarme bouwmaterialen. Wel is het tegenwoordig zo dat particulieren steeds vaker een schildersbedrijf inhuren dan dat men zelf aan de slag gaat. (bron:Rabobank Cijfers & Trends, maart 2013)

Wanneer zelf schilderen en wanneer niet

Door de enorme groei van de bouwmarkten in de afgelopen decennia denkt de gemiddelde Nederlander dat hij of zij alles kan: van isolatie aanbrengen tot badkamers plaatsen en van een schuur bouwen tot schilderen. Schilderen is een vorm van afwerken: indien er een ruwbouw is gemaakt is het schilderwerk datgene wat het af moet maken. Het is ook datgene wat het eerst opvalt aan een nieuw object én naast een decoratieve functie heeft verf ook een beschermende functie: het beschermt hout tegen rotting en staal tegen roestvorming. De keuze om zelf te schilderen hangt voornamelijk af van het te schilderen object, het gewenste resultaat en de bereikbaarheid van het object. Het is eenvoudiger om zelf de binnenkant van een kozijn te verven dan de buitenkant omdat daar veelal een steiger voor benodigd is.

Verfkwaliteit bepalend voor eindresultaat

Verfkwaliteit bepalend voor eindresultaat

Verfkwaliteit

De kwaliteit van verf is dan ook extreem belangrijk. Het soort verf bepaalt of een object 3 jaar lang er netjes uitziet en beschermd is of 10 jaar. Bij een gemiddelde bouwmarkt is de kwaliteit beduidend minder dan de professionele verf die de schilder hanteert. Gelooft u namelijk maar niet dat de professionele schilder zijn spullen bij de bouwmarkt haalt.

Voorbereidend werk

In het voorbereiden van het te schilderen materiaal gaat ook veel werk zitten. Zoals bijvoorbeeld het afsteken of afbranden van oude verflagen en het repareren van verrotte plekken in bijvoorbeeld houten kozijnen. Of het vullen van barsten en gaten in het pleisterwerk. Of h et grondig ontvetten van plafonds voordat u begint met schilderwerkzaamheden.

Professionele schilders hebben betere apparatuur en meer ervaring en vakkennis waardoor ook de voorbereidende werkzaamheden veelal beter uitgevoerd worden.

Decoratief verven

Het op een goede manier kunnen aanbrengen van verf op het object is ook een kwaliteit. Wie van ons heeft het al niet meegemaakt dat er strepen zichtbaar zijn op plafond, muren en deuren omdat er 'verkeerd' geschilderd is ? Dat probleem gaat nog meer spelen indien er decoratief geschilderd moet worden waarbij bepaalde patronen en technieken toegepast moet worden.

Tarieven

Wat u totaal aan het schilderwerk kwijt zult zijn, is afhankelijk van een aantal factoren zoals het aantal vierkante meters, de gewenste kwaliteit van de verf, moet het 1 of 2 keer gelakt worden etcetera. Indien het een binnenruimte betreft, is het ook van belang of er in de ruimte gerookt is of niet, wat de ondergrond is (zo is bijv. spachtelputz bewerkelijker en vereist wat extra handelingen) en of de ruimte leeg is of juist afgedekt moet worden.

Tarieven voor schilderwerk kunnen wat verschillen per regio en je kunt stellen dat de tarieven in de grotere steden hoger liggen. Daarnaast is de prijs ook afhankelijk in wat voor seizoen je het schilderwerk wilt laten uitvoeren. De tarieven liggen in de winter wat lager. Gemiddeld liggen de tarieven zo tussen de € 38,- tot zo'n € 40,- excl. btw per uur.

Is de woning ouder dan 2 jaar? Dan kun u als particulier nog profiteren van het lage btw tarief (6%)

Er zijn veel elementen die de uiteindelijke kosten van het schilderwerk bepalen, zoals de kosten van de schilder, maar ook die van het soort verf en of er wel of geen voorbereidend werk gedaan moet worden etc.. Daarnaast is een uurtarief van een schilder ook niet zaligmakend aangezien de ene schilder sneller werkt dan de ander (hoewel snel werken niet perse een positieve eigenschap is voor een schilder).

Het is daarom echt verstandig om een totaalprijs te vragen waarbij kwaliteit van de verf, het voorbereidend werk en de opleveringsdatum vastliggen.


WILT U HET 100 % ZEKER WETEN ?

Wilt u met 100 % zekerheid weten wat het schilderen van een wand of uw woning kost ? Vraag dan via onderstaand formulier 100 % gratis en vrijblijvend in 1 stap documentatie en offertes aan bij maximaal 4 verschillende schildersbedrijven direct bij u in de regio. Door het invullen van het formulier vraagt u gemakkelijk documentatie en prijsopgaves aan, zonder enige verplichting ! U ontvangt zowel via de e-mail als per post uw prijzen op maat. Wel zo handig !

Vul het onderstaande formulier in (vrijblijvend)

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken • Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders • Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht • Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt • U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen ! • Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Andere bezoekers keken ook naar (klik)

Woning behangen

Veel schilderbedrijven bieden ook behangwerkzaamheden aan, wat tenslotte ook een vorm van afwerking is. De kosten voor het behangen van een kamer hangen af van enkele elementen:

Factoren van invloed op behangkosten

 • is het gewoon effen behang of zit er een motief in

 • is de ondergrond egaal of complex gevormd (veel knip en snijwerk)

 • wat voor soort lijm word er gebruikt

 • wat voor soort behang is het, zoals bijvoorbeeld grondpapier, rauhfaserbehang, vinyl structuur behang, kunststof behang, metaalbehang, kurkbehang etc. (elk soort behang heeft zijn eigen voor- en nadelen)

 • aantal m2 te behangen

 • reisafstanden

 • hoogte waarop behangen moet worden (bijvoorbeeld in een vide van 5 meter hoog heb je steigers nodig)

Voorbeeld tarieven behangen

Stel u hebt een ruimte van 30 m2 te behangen in uw woning. U moet dan denken aan circa € 150,- aan arbeid voor gewoon behang, excl. het behang zelf, excl. de lijm en excl. voorrijkosten. Voor behang met een patroon erin bent u ongeveer € 250,- kwijt voor de werkzaamheden zelf voor een ruimte van 30 m2.

ATTENTIE : LAAG BTW TARIEF (6% i.p.v. 21%)

Op 28 februari 2013 is conform BLKB/2013/305M besloten dat er een VERLAAGD BTW TARIEF wordt geheven op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen. Deze regeling is ingegaan per 1 maart 2013 en duurt tot 31 december 2014. Dit betekent voor zowel partikulieren als ondernemingen een forse besparing op de arbeidskosten. In plaats van 21% worden werkzaamheden met slechts 6% btw belast. In feite een subsidi ring van 15% !

Welke werkzaamheden vallen onder het lage tarief:

 • het inventariseren en verwijderen van asbest

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van zonnepanelen, zonneboilers, CV-ketels, boilers, geisers, gaskachtels, houtkachels, zonwering, rolluiken, alarminstallaties, bliksemafleiders, airco-installaties, sauna's

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van de riolering

 • het aanbouwen, vernieuwen en onderhouden van garages, schuren, carports, erkers etc.

 • het aanbrengen en vernieuwen van (dubbel)glas

 • het onderhouden, vernieuwen en herstellen van een gevel

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van wandafwerking zoals tegels en schilderwerk

 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van vloeren, waaronder verlijmde tapijten

 • de werkzaamheden van de uitvoerder van de renovatie- en hersteldienst.

Documentatie & offertes op maat aanvragen

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

 • volledig gratis

 • uitgebreide kostenbegrotingen

 • actuele kostenoverzichten

 • veel relevante informatie en tips

 • snel kosten inzichtelijk krijgen

 • offerte aanvragen niet nodig

 • offerte aanvragen kan wel

 • gratis uw kostenvragen indienen

 • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies