Wat kost een notaris

Documentatie & offertes op maat aanvragen

LET OP ! NOTARISTARIEVEN ZIJN VRIJGESTELD

Notarissen werken alleen voor vaste maximale tarieven indien de opdrachtgever een lager inkomen heeft. Bij verzamelinkomens vanaf € 33.600,- gelden geen vaste of maximale tarieven. De notaris mag dit volledig zelf bepalen. Wees daarom verstandig en geef niet argeloos zomaar opdracht voor werkzaamheden, maar vraag vantevoren de tarieven op of, nog beter, vraag vrijblijvende offertes aan bij meerdere notarissen.

Wat doet een notaris?

Een notaris heeft een vrij beroep en werkt aan zaken die het publieke belang ondersteunen. Zo is een notaris bevoegd om authentieke notari le akten op te maken, in bewaring te houden en om er eventuele afschriften van te maken. Deze akten zijn rechtsgeldig. Een notaris wordt door de kroon benoemd.

Wanneer krijgt u te maken met een notaris? De belangrijkste momenten waarop u een notaris nodig heeft zijn onder te verdelen in een drietal soorten recht, namelijk:

* Familierecht
* Onroerengoedrecht
* Vennootschapsrecht

Bij familierecht kunt u denken aan testamenten, samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden etc.

De eigendomsoverdracht van onroerende zaken en het passeren van hypotheekakten vallen bijvoorbeeld onder het onroerendgoedrecht. Voor deze zaken heeft u ook een notaris nodig.

Onder het vennootschapsrecht vallen bijvoorbeeld oprichtingsakten e.d.

Hieronder ziet u een uitgebreidere opsomming van de werkzaamheden van notarissen:

Vaak heeft u maar enkele aktes nodig die alleen maar door notarissen opgesteld kunnen worden, zoals:

Voorbeelden van aktes

 • Testament

 • Twee testamenten (gelijkluidend)

 • Huwelijkse voorwaarden

 • Samenlevingsovereenkomst

 • Partnerschapsvoorwaarden

 • Voogdij

 • Verklaring van erfrecht

 • Schenking

 • Volmacht

Recessie

De recessie heeft ook de notarisbranche behoorlijk parten gespeeld. Een groot deel van de inkomsten van notarissen wordt gegenereerd in de onroerendgoed branche (ca. 65%). Door de recessie is de huizenmarkt in elkaar gezakt en worden er veel minder huizen gekocht/verkocht. Dit heeft als gevolg dat notarissen veel minder akten hoeven op te stellen en dus minder werk hebben waardoor prijsconcurrentie op andere onderdelen veel heviger is geworden, waar de consument zijn of haar voordeel mee kan doen.

Tarieven notaris

Sinds 1 oktober 1999 zijn notaristarieven vrijgelaten, waardoor de tarieven per notaris kunnen verschillen.

Er zijn voor bepaalde akten inzake familierecht en onroerengoedrecht ministeri le regelingen van kracht, maar voor overige zaken kan een notaris zelf zijn honorarium bepalen. Een notaris zal dan inschatten hoeveel werk hij verwacht te hebben, maar hij zal ook kijken naar ervaring en specialisatie van de notaris die het werk gaat uitvoeren en of het bijvoorbeeld een spoedzaak betreft of niet.

Familiepraktijken
Wanneer u niet zoveel inkomen (of vermogen) heeft, kunt u wellicht in aanmerking komen voor het "maximumtarief minder draagkrachtigen". Hierbij wordt de norm aangehouden van art.34 Wet op de Rechtsbijstand.

Voor alleenstaanden geldt per 1 januari 2013 een verzamelinkomen van maximaal € 25.200,- en het maximale verzamelinkomen voor gehuwden/samenwonenden/éénoudergezinnen is per 1 januari 2013 vastgesteld op € 35.600,- .

Een notaris mag in 2013 in dat geval maximaal € 478,- excl. btw honorarium rekenen per akte (of verrichte dienst) voor akten zoals testamenten, huwelijkse voorwaarden en samenlevingscontracten. Akten waarbij vermogensobjecten betrokken zijn komen niet in aanmerking.

Wanneer u niet in aanmerking komt voor het "maximumtarief minder draagkrachtigen" en u geen (gezamenlijk) eigen vermogen heeft van € 226.890,- of meer dan geldt er een ander maximumtarief voor akten inzake testamenten, huwelijkse voorwaarden en samenlevingscontracten. In 2013 geldt er een maximaal tarief van € 1.912,- excl. btw.

Komt uw vermogen boven de € 226.890,- dan gelden er geen maximumtarieven.

Let op! De maximumtarieven gelden alleen voor het honorarium van de notaris. Eventuele overige kosten zoals bijvoorbeeld kosten voor het kadaster, of de inschrijving van de huwelijkse voorwaarden in het register vallen hier buiten.

Bronnen: Wet op het notarisambt (Artikel 56) / Wet op de rechtsbijstand (Artikel 34 en 35)

In een gevallen waarbij geen maxima zijn gesteld, is het absoluut verstandig om meerdere tarieven bij verschillende notarissen op te vragen.

Hieronder ziet u nog enkele indicatieve prijzen voor wat aanvullende werkzaamheden.

Iedere notaris is mogelijk

U bent niet gebonden aan een notaris uit uw eigen woonplaats. U kunt zaken doen met elke notaris en zeker voor eenvoudige standaardaktes als hypotheekaktes en eigendomaktes is het verstandig om vergelijkende offertes aan te vragen. Dat kan u gemakkelijk enkele honderden euro's schelen !

Indicatieve tarieven notarissen 2013

Nr.

Omschrijving

Kostenindicatie

Toelichting

1.

Kopen van huis incl.hypotheek (=Het passeren van de koop van een woning inclusief hypotheek van € 300.000)

€ 750 - € 950

Prijs is inclusief hypotheekakte, leveringsakte, algemene kosten en 21% btw

2.

Hypotheekakte voor een nieuwe of extra hypotheek van € 250.000

€ 350 - € 550

Prijs is inclusief hypotheekakte, algemene kosten en 21% btw

3.

Hypotheek oversluiten c.q. overstappen naar een andere hypotheekverstrekker

€ 450 - € 650

Prijs is inclusief oversluiten hypotheek, opstellen en inschrijven royementsakte, algemene kosten en 21% btw

4.

Standaard testament opstellen

€ 250 - € 450

Prijs is inclusief 2 gelijkluidende testamenten en inschrijving CTR, algemene kosten en 21% btw

5.

Samenlevingscontract opstellen

€ 175 - € 475

Prijs is inclusief opstellen samenlevingscontract en inschrijving CTR, algemene kosten en 21 % btw

6.

Verklaring van Erfrecht

€ 250 - € 400

Prijs is inclusief Verklaring van Erfrecht, Algemene kosten en 21% btw

7.

(Flex) BV oprichten

€ 325 - € 525

Prijs is inclusief oprichting, uittreksel KvK,Algemene kosten en 21% btw

8.

Stichting oprichten

€ 275 - € 425

Prijs is inclusief oprichting,uittreksel KvK, Algemene kosten en 21% btw

Tip!

Onderhandel over de notaris tarieven. Door de recessie zijn de omzetten van veel notariskantoren aanzienlijk achteruit gegaan. Het loont ook om bij meerdere notarissen tarieven te vragen; het kan zomaar een hoop geld schelen, want u bent voor een notaris niet woonplaatsgebonden.

WILT U HET 100 % ZEKER WETEN ?

Wilt u met 100 % zekerheid weten wat notaris werkzaamheden kosten ? Vraag dan via onderstaand formulier 100 % gratis en vrijblijvend in 1 stap documentatie en offertes aan bij maximaal 4 verschillende notariskantoren direct bij u in de regio. Door het invullen van het formulier vraagt u gemakkelijk documentatie en prijsopgaves aan, zonder enige verplichting ! U ontvangt zowel via de e-mail als per post uw prijzen op maat. Wel zo handig !

Vul het onderstaande formulier in (vrijblijvend)

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken • Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders • Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht • Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt • U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen ! • Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Geschillen

Voor notarissen bestaat er niet zoiets als een geschillencommissie. Heeft u klachten dan moet u eerst het gesprek met de notaris aangaan. Mocht dit niet tot een oplossing leiden, dan kan de KNB (Koninklijke Notari le Beroepsorganisatie) informeel bemiddelen. Leidt dit nog steeds niet tot een oplossing, dan kun je ook een klacht indienen bij de Kamer van Toezicht. Heeft u een klacht over facturen, dan moet u dit schriftelijk voorleggen aan de voorzitter van de ring waartoe de notaris behoort.

Snel en gemakkelijk kosten bekijken en vergelijken

Snel en gemakkelijk kosten bekijken en vergelijken

Voorbeelden werkzaamheden notarissen

Bedrijven/organisaties

Erven en nalaten

Levenstestament en volmacht

Trouwen of samenwonen

Woning kopen of verkopen

Advies omtrent starten eigen onderneming, bijvoorbeeld meest geschikte juridische vorm, financi le en fiscale voorzineningen, samenwerkings-overeenkomsten etc.

Advies en begeleiden van (ontvangen) erfenissen, zoals afwikkeling, aanvaarding en verwerping, vereffening, erfbelasting

Het regelen van een volmacht, zodat andere officieel kunnen handelen namens u

Samenlevingscontract opstellen en adviseren op de onderdelen daarvan

Het adviseren en begeleiden van de juridische kant van het kopen van een woning zoals het opstellen van een koopcontract, de ontbindende voorwaarden, het regelen van de overdracht van de woning (het passeren) inclusief de financi le onderdelen

Oprichten en inrichten Stichtingen en Verenigingen

Opstellen van verklaring van erfrecht

Het opstellen van een testament: wie krijgt wat

Huwelijkse voorwaarden regelen en daarover adviseren

Het adviseren en begeleiden van de juridische kant van het verkopen van een woning zoals het opstellen van een koopcontract, de ontbindende voorwaarden, het regelen van de overdracht van de woning (het passeren) inclusief de financi le onderdelen

Oprichten en inrichten Besloten en Naamloze Vennootschappen inzake statuten, aandeelhoudersregisters, etc.

Internationale nalatenschappen (bijvoorbeeld inzake erven van een huis in het buitenland: welk recht geldt er ?)

Adviseren over geregistreerd partnerschap

Organisaties

 • Koninklijke Notari le Beroepsorganisatie (KNB) www.notaris.nl

 • Notaristelefoon 0900-3469393

 • Notarieel pensioenfonds 070-3307111

Documentatie & offertes op maat aanvragen

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

 • volledig gratis

 • uitgebreide kostenbegrotingen

 • actuele kostenoverzichten

 • veel relevante informatie en tips

 • snel kosten inzichtelijk krijgen

 • offerte aanvragen niet nodig

 • offerte aanvragen kan wel

 • gratis uw kostenvragen indienen

 • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies