Wat kost een incassobureau

Wanneer u uw rekeningen niet binnen de betalingstermijn betaalt, dan krijgt u een aantal aanmaningen toegestuurd waarin u wordt gevraagd om het verschuldigde bedrag alsnog te betalen. Doet u dit niet, dan geeft de schuldeiser de schuld uit handen en wordt er een incassobureau ingeschakelt die de schuld gaat innen. Dit brengt werkzaamheden met zich mee voor het incassobureau en deze kosten worden, bovenop de schuld die er al is, bij u in rekening gebracht. Deze incassokosten liggen niet wettelijk vast, maar als richtlijn wordt een bedrag van 15% van de hoofdsom aangehouden.

Nieuw wetsvoorstel regeling incassokosten

Er ligt momenteel een nieuw wetsvoorstel bij de kamer over de maximale hoogte van incassokosten. Het kabinet wil dat incassobureaus voortaan maximaal € 40,- mogen vragen voor incasso's tot een bedrag van € 267,-. Men wil zo proberen te voorkomen dat relatief kleine schulden te groot worden, omdat huizenhoge incassokosten in rekening worden gebracht.

De branchevereniging van incassobureaus, de NVI, vindt het tarief van maximaal € 40,- te weinig. Incassobureaus besteden veel aandacht aan de mensen die geld schuldig zijn om een minnelijke schikking te regelen zoals een afbetalingsregeling. Dat houdt in dat incassobureaus tijd kwijt zijn aan gesprekken voeren hetzij per telefoon hetzij persoonlijk in de vorm van een huisbezoek. Hieraan zijn natuurlijk wel kosten verbonden. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd en het maximumtarief op € 40,- blijft, dan verwacht de NVI dat incassobureaus minder tijd zullen steken in het opstellen van een betalingsregeling voor de klant en er eerder een gerechtelijke procedure zal worden gestart.


Het gaat in de incassobranche om grote bedragen; de cijfers liegen er niet om. Per jaar staat er in de incassobranche circa zes miljard euro aan onbetaalde rekeningen open. In 80% van de gevallen treffen de incassobureaus nu een regeling met de schuldenaar, zodat de schuld alsnog wordt betaald. In 15% van alle gevallen (ca. 400.000 keer per jaar) is een oplossing niet mogelijk en volgt een gang naar de kantonrechter. Dat aantal kan in de toekomst explosief groeien, zo vreest de NVl. Die verwacht dat er jaarlijks 750.000 extra zaken bij de rechter bij de rechter komen omdat er geen regeling wordt getroffen. Dat kunnen de toch al overbelaste kantongerechten volgens de NVI niet aan.
(Bron: AD, 5 april 2011)

Kritiek op nieuw voorstel regeling incassokosten

Ook het bedrijfsleven heeft kritiek op het kabinetsvoorstel. Het inschakelen van een deurwaarder en het starten van een gerechtelijke procedure is ook voor het bedrijfsleven een kostbare aangelegenheid. Daardoor zullen zij, met name als het om kleinere bedragen gaat, de kosten van een incasso procedure gaan afwegen tegen de opbrengsten. Als de inschatting is dat het te kostbaar is om een incasso procedure te starten, dan zullen zij geneigd zijn om deze vorderingen als oninbaar uit hun administratie te boeken. Dit vormt (vooral voor het MKB, het Midden- en KleinBedrijf) een behoorlijke kostenpost cq. schadepost.

Het nadeel van dit voorstel voor de consument is het moment waarop die € 40,- in rekening mag worden gebracht. U krijgt 1 herinnering toegestuurd waarin u wordt verzocht het openstaande bedrag alsnog te voldoen binnen een bepaalde termijn. Geeft u hier geen gehoor aan, dan mag daarna meteen al die € 40,- als extra kosten in rekening worden gebracht.

Norm kantonrechters incassokosten

Zoals gezegd liggen incassokosten niet wettelijk vast, maar als richtlijn wordt een bedrag van 15% van de hoofdsom aangehouden. Het kan echter ook een vast bedrag zijn. In ieder geval moeten de incassokosten "redelijk" zijn. Indien u vindt dat dit niet het geval is, bestaat de mogelijkheid om hiertegen bezwaar aan te tekenen.

Om u een houvast te geven wat er onder "redelijk" wordt verstaan volgt hieronder een tabel van de normen die de kantonrechters aanhouden:

Hoogte van de vordering

Te berekenen incassokosten (excl. btw)

€ 1,- tot € 250,-

€ 37,-

€ 250,- tot € 500,-

€ 75,-

€ 500,- tot € 1.250,-

€ 150,-

€ 1.250,- tot € 2.500,-

€ 300,-

€ 2.500,- tot € 3.750,-

€ 450,-

€ 3.750,- tot € 5.000,-

€ 600,-

€ 5.000,- tot € 10.000,-

€ 700,-

€ 10.000,- tot € 20.000,-

€ 800,-

€ 20.000,- tot € 40.000,-

€ 1.000,-

€ 40.000,- tot € 100.000,-

€ 1.500,-

€ 100.000,- tot € 200.000,-

€ 2.500,-

€ 200.000,- tot € 400.000,-

€ 3.500,-

€ 400.000,- tot € 1.000.000,-

€ 4.500,-

meer dan € 1.000.000,-

€ 5.500,-

Bespaar geld, vraag offertes aan

De concurrentie is groot onder incassobureaus, zeker indien er klanten binnengehaald moeten worden. Het is daarom verstandig bij meerdere bedrijven offertes aan te vragen. Dit kan u honderden tot zelfs duizende euro's per jaar schelen !

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

  • volledig gratis

  • uitgebreide kostenbegrotingen

  • actuele kostenoverzichten

  • veel relevante informatie en tips

  • snel kosten inzichtelijk krijgen

  • offerte aanvragen niet nodig

  • offerte aanvragen kan wel

  • gratis uw kostenvragen indienen

  • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies