Wat kost grind

Grind of grint?

Wat is eigenlijk de correcte spelling? Is het grind met een "d" of grint met een "t"? De meest gebruikte schrijfwijze is grind met een "d", maar geschreven met een "t" is niet echt fout te noemen. Dus het kan allebei, hoewel is de recentere woordenboeken en in "Het Groene Boekje" alleen grind met een "d" wordt aangegeven.

Totstandkoming grind

Grind ontstaat door erosie. In de meeste gevallen worden de stenen door het water van de rivieren meegenomen en ergens langs de oevers achtergelaten cq. afgezet. Daarom kun je ook zeggen dat grind een afzettingsgesteente is. Hoe langer het gesteente door de rivieren is meegevoerd, des te ronder is het grind.

Er zijn vele soorten grind. Niet alleen qua kleur, maar ook qua hardheid en rondheid. Kleur hangt af van het soort en oorsprong van het gesteente. Sommige grindsoorten worden kunstmatig rond gemaakt.

Waarvoor gebruik je grind?

Tegenwoordig wordt grind voornamelijk gebruikt als bestanddeel voor beton. Maar grind kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Denk maar eens aan grind als ballast voor daken. Het grind houdt niet alleen de dakbedekking op zijn plaats, maar het grind zorgt er ook voor dat regenwater gereduceerd kan worden afgevoerd en grind op daken biedt tevens bescherming tegen UV-straling. Grind kan daarentegen ook als decoratie dienen in bijvoorbeeld uw tuin; we hebben het dan ook over "siergrind". Tuingrind wordt ook wel "split" genoemd.

Als grind als ballast voor daken moet dienen, dan geldt de regel dat hoe hoger het dak is, hoe groter de grindkorrel moet zijn. Je hebt verschillende "maten" grind; zo bestaat er 16/32 grind of 30/60 grind.

Maten siergrind

Siergrind of siersplit heb je in allerlei soorten, kleuren en maten en je kunt ervoor kiezen om het grind losgestort te krijgen of in bigbags (midibags zijn ook verkrijgbaar). De maat grind die u moet hebben, hangt af van waarvoor u het grind gaat gebruiken. Wilt u erop kunnen lopen? Of is het alleen voor de sier? De meest gangbare maat voor grind is de maat 8/16. Dat betekent dat de grindkorrel een minimale diameter heeft van 8 mm en een maximale diameter van 16 mm. Deze maat wordt het meest gebruikt in de tuin.

De maat van het grind bepaalt hoeveel grind u uiteindelijk nodig heeft. Om een goede berekening te maken moet u eerst weten hoeveel kuub (m3) grind u nodig heeft. Dit bereken je door het aantal vierkante meters (m2) maal de gewenste laagdikte van het grind in meters uit te rekenen. Meestal heb je een laagdikte van 5 à 6 centimeter, dus dan moet je het aantal m2 vermenigvuldigen met 0,05 of 0,06.

Prijzen siergrind

Wanneer u grind wilt kopen, laat u zich dan altijd goed informeren of het grind dat u in uw hoofd heeft ook geschikt is voor het doeleinde waarvoor u het grind wilt gaan gebruiken. Het is niet mogelijk om de prijzen van alle soorten grind aan te geven, vandaar dat wij een selectie van een aantal soorten siergrind hebben gemaakt. Prijzen zijn inclusief btw en exclusief transportkosten. Vaak geldt ook dat hoe meer bigbags u afneemt, hoe lager de prijs per kg. wordt. Er zitten ook prijsverschillen in of het grind in bigbags wordt geleverd of losgestort moet worden. Dus let erop dat u geen appels met peren vergelijkt.

Soort siergrind

Gemiddelde prijs per 1.000 kg

Ardenner split grijs

€ 80,-

Basalt

€ 75,-

Canadian slate zwart

€ 154,-

Ice Blue of Icy Blue split

€ 160,-

Rosso Verona split

€ 218,-

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

  • volledig gratis

  • uitgebreide kostenbegrotingen

  • actuele kostenoverzichten

  • veel relevante informatie en tips

  • snel kosten inzichtelijk krijgen

  • offerte aanvragen niet nodig

  • offerte aanvragen kan wel

  • gratis uw kostenvragen indienen

  • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies