Wat kost een begrafenis

Documentatie & offertes op maat aanvragen

De kosten van een begrafenis

Het overlijden van een persoon gaat gepaard met veel verdriet, maar ook met veel keuzes omtrent de uitvaart die in relatief korte tijd moeten worden geregeld. Niet alleen moeten er beslissingen worden genomen over de plechtigheid, maar ook over allerlei financi le en juridische onderwerpen. Op deze pagina geven wij u een beknopt overzicht van wat er bij een begrafenis allemaal komt kijken en met welke kosten u rekening moet houden. Tevens bieden wij u de mogelijkheid om gratis en geheel vrijblijvend informatie en prijzen aan te vragen bij aangesloten uitvaartondernemingen.

U kunt het zo duur maken als u zelf wilt

Voor een begrafenis(plechtigheid) zijn er enkele onderdelen die essentieel en onvermijdelijk zijn, echter heeft u wel veel keuze uit opties die de uiteindelijke kosten flink kunnen doen stijgen, zoals de kosten voor bloemen, condoleance, volgauto's etc. In die zin heeft u zelf veel in de hand. De belangrijkste kostenpost zijn de zogenaamde grafkosten.

Grafkosten of Grafrechten

De grafkosten of Grafrechten zijn de kosten die verbonden zijn aan het 'pachten' of 'huren' van het stukje grond op een begraafplaats waarin de overledene begraven zal worden. Grond is over het algemeen duur in West-Europa en met name in Nederland kunnen de grafkosten flink oplopen, tot wel € 10.000. Uit onderzoek in 2012 is gebleken dat Naarden de duurste gemeente is met een € 449,15 grafkosten voor een eigen of familiegraf en de goedkoopste Middelbert is met € 33,20 per jaar.

Zoals gezegd pacht u de grond en wordt u geen eigenaar. Veelal gaat het om een periode van minimaal 10 jaar tot circa 50 jaar. Na die tijd krijgen de nabestaanden wederom de keuze om voor een nieuwe periode het graf te pachten. Vanwege de lengte van de pachtovereenkomst kunnen de kosten dus flink oplopen. Voor een minimumperiode van 10 jaar bent u in Naarden een bedrag van € 4.491,50 kwijt en voor 20 jaar het dubbele daarvan. Bijkomende factor is dat deze kosten wel vooraf betaald dienen te worden.

Grafrechten bepalen een groot deel van de kosten

Grafrechten bepalen een groot deel van de kosten

Eigen graf/familiegraf of een algemeen graf

Nog een belangrijke keuze met een groot financieel effect is de keuze voor een eigengraf, ook wel familiegraf genoemd of een algemeen graf. Bij een algemeen graf wordt de overledene bijgezet bij mensen die onbekend zijn. Maximaal 3 personen liggen daar begraven en meestal boven elkaar. Bij een eigen graf kunnen ook maximaal 3 personen begraven worden, maar dat zijn dan wel overledenen die een band hebben met elkaar, bijvoorbeeld leden uit hetzelfde gezin.

Een algemeen graf is goedkoper.

Hoogte grafrechten bepaald door:

 • lokatie begraafplaats (binnenstad Amsterdam is veel duurder dan buitenwijk van Delfzijl)

 • voorzieningen en faciliteiten van de begraafplaats (bezoekerscentrum etc.)

 • pachttijd van het graf

 • keuze voor een eigen graf/familiegraf of een algemeen graf

 • omvang van het graf (eenvoudig of een praalgraf met een monument of een kelderruimte)

 • eventuele aanvullende onderhoudskosten (afhankelijk van soort graf en van begraafplaats)

Documentatie & offertes op maat aanvragen

U kunt een begrafenis zo uitgebreid mogelijk houden als u zelf wilt, maar aan alles hangt een prijskaartje. Laat u niet het hoofd op hol brengen door alle mogelijkheden, maar denk goed en rustig na over wat u wel en niet wilt en probeer zo dicht mogelijk bij uw eigen gevoel te blijven. Er zijn een heleboel zaken waar u over na moet denken en waarschijnlijk staat uw hoofd daar helemaal niet naar, maar het is wel zo dat een mooie en gedenkwaardige begrafenis u zal helpen bij het verwerken van uw verlies.

Zo moet u beslissen of de overledene wel of niet thuis opgebaard wordt, welke doodskist u wilt, of er een condoleance avond, avondwake en/of uitvaartdienst gehouden wordt, de rouwkaart moet uitgezocht en verstuurd worden, komt er wel of geen overlijdensadvertentie in de krant, de rouwauto en eventuele volgauto's moeten geregeld worden, muziek, bloemen, koffietafel en al niet meer.....

Hieronder zie u een overzicht met de meest voorkomende kosten (bron: www.uitvaart-expert.nl).

Overzicht kosten begrafenis

Omschrijving Kosten
DOCUMENTEN
Akte van Overlijden (bron:gemeente Aalsmeer) € 11,80
BEGELEIDING
Basistarief uitvaartonderneming t.b.v. begeleiding tijdens begrafenis (alles regelen,verzorgen,rouwauto,personeel,opbaarmaterialen,belastingen etc.) € 1.495,00
Thuis opbaren (extra kosten i.v.m. koelapparatuur en controles) € 350,00
Begraven op zaterdag (duurder dan doordeweeks) € 250,00
Laatste verzorging € 100,00
GEBRUIK UITVAARTCENTRUM
Gebruik condoleance ruimte (per keer) € 120,00
Gebruik aula (per keer) € 160,00
Koffie/thee met cake voor 100 personen inclusief bediening € 275,00
Opname op CD of DVD € 25,00
Opname op video inclusief montage € 350,00
Vier dragers t.b.v. kist (indien de nabestaanden niet zelf dragen) € 250,00
Spreker c.q. begeleider uitvaart € 450,00
Uitvaartmis in kerk inclusief personeelskosten € 750,00
VERVOER
Rouwauto voor tocht naar uitvaartcentrum of huisadres € 160,00
Rouwauto voor tocht naar begraafplaats € 160,00
per volgauto tot begraafplaats (4 personen) € 160,00
DRUKWERK/KENNISGEVINGEN
Rouwkaarten (bron:kaart2go.nl). 100 stuks zelfontworpen dubbele kaarten excl. porot inclusief enveloppen € 249,00
Rouwadvertentie regionale krant (bron: Het Kompas/familieberichtenonline.nl). Eenvoudige advertentie, oplage 40.000 stuks € 170,00
Rouwadvertentie landelijke krant (bron:AD/familieberichtenonline.nl, eenvoudige rouwadvertentie landelijke dekking) € 1.200,00
Dankbetuigingen (bron:kaart2go.nl). 100 stuks eenvoudige dankbetuigingen € 125,00
Liturgieën (100 stuks) € 150,00
BEGRAFENISKISTEN
Eenvoudige eiken gefineerde kist € 400,00
Luxe eiken gefineerde kist € 575,00
Luxe mahonie gefineerde kist € 625,00
Luxe massief eikenhouten kist € 1.050,00
Bloemstuk op de kist € 100,00
BEGRAVEN (Kosten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de begraafplaats) Onderstaande kosten zijn indicatief en gemiddeld
Kosten voor het begraven € 800,00
Grafrechten algemeen graf (20 jaar) incl.afkoop onderhoud € 3.000,00
Grafrechten particulier graf (20 jaar) incl. afkoop onderhoud € 4.500,00
GEDENKSTEEN
Standaard open graf met grafsteen inclusief graveren en plaatsing € 2.200,00
Standaard kindergraf met grafsteen inclusief graveren en plaatsing € 1.450,00
Gedenkplaat (gemi.20 x 30 cm) graniet incl.graveren € 265,00
TOTAAL (Tel de voor u van toepassing zijnde onderdelen op om een indicatieve prijs te krijgen)


Offertes ?

Wat kost het ?

Wat kost het ?

Er bestaan tussen uitvaartondernemingen of begrafenisondernemers wel degelijk forse prijsverschillen voor de verschillende onderdelen. Een eenvoudige begrafenis kost u gemiddeld al zo'n € 6.500 tot € 7.000, maar kan gemakkelijk tot boven de € 10.000 oplopen.

Voor dit soort bedragen doet u er echt verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen, ook al lijkt het misplaatst dat in zulke delicate kwesties offertes aangevraagd worden: u doet er toch verstandig aan en geen enkele begrafenisondernemer vindt het een probleem om u vrijblijvend voor te rekenen wat een begrafenis zou gaan kosten.

WILT U HET 100 % ZEKER WETEN ?

Wilt u met 100 % zekerheid weten wat een begrafenis exact kost ? Vraag dan via onderstaand formulier 100 % gratis en vrijblijvend in 1 stap documentatie en offertes aan bij maximaal 4 verschillende begrafenisondernemers direct bij u in de regio. Door het invullen van het formulier vraagt u gemakkelijk documentatie en prijsopgaves aan, zonder enige verplichting ! U ontvangt zowel via de e-mail als per post uw prijzen op maat. Wel zo handig !

Let op ! svp formulier compleet invullen

Het is van wezenlijk belang dat u het bovenstaande formulier compleet en zorgvuldig invult. Bij regio kunt u bijvoorbeeld niet 'weet ik niet' invullen. Ook indien contactgegevens niet compleet of correct worden ingevuld, zullen onze partners (uitvaartondernemingen) geen vrijblijvende prijsopgaves uit kunnen brengen.

LET OP: Dit formulier is niet bedoeld om aanvragen ten behoeve van uitvaartverzekeringen te doen. Deze aanvragen zullen dan ook NIET in behandeling worden genomen.

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken • Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders • Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht • Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt • U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen ! • Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Verschil begrafenis en crematie

Een begrafenis is over het algemeen zo'n 15% tot 20% duurder dan een crematie en wel vanwege de volgende redenen:

 • bij een begrafenis betaalt u grafrechten, een soort pacht of huur van de grond voor een bepaalde tijd (meestal 10 tot 25 jaar)

 • veelal een duurdere kist vanwege de vereiste duurzaamheid

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

 • volledig gratis

 • uitgebreide kostenbegrotingen

 • actuele kostenoverzichten

 • veel relevante informatie en tips

 • snel kosten inzichtelijk krijgen

 • offerte aanvragen niet nodig

 • offerte aanvragen kan wel

 • gratis uw kostenvragen indienen

 • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies