Wat kosten winterbanden

Inleiding

We staan er zelden bij stil, maar banden hebben een zeer belangrijke functie bij een auto. Vaak wordt er gekeken naar bijvoorbeeld motorinhoud, acceleratievermogen en maximale snelheden. Maar wat heb je daaraan zonder goede banden die al die krachten moeten kunnen verwerken ?

Functies van een band

 • het dragen van het voertuig- en ladinggewicht

 • het opnemen van de wegoneffenheden

 • het verminderen van de rijgeluiden

 • het overbrengen van de rem- en stuwkrachten (langskrachten)

 • opnemen van dwarskrachten zoals die optreden in bochten

Diagonaalband of radiaalband

Een band bestaat uit een geraamte van over elkaar liggende koordlagen van rubber. De sterkte wordt bepaald door het aantal koordlagen. Bij een diagonaalband bestaat het karkas uit kruisgewijs aangebrachte koordlagen terwijl bij een radiaalband de koorden naast elkaar liggen onder een hoek van 90 graden met de rijrichting en lopen van hiel tot hiel. Deze laatste is comfortabeler dan een diagonaalband, maar minder sterk.

Wat zijn winterbanden ?

Winterbanden zijn banden die bestaan uit een speciaal soort synthetisch rubber dat beter geschikt is tegen koude temperaturen en uit een combinatie van die uitgewerkte groeven in de profielen om voldoende baanvastheid te hebben op modderige of besneeuwde wegen. Deze banden worden aangeduid met het type M + S (Mud + Snow). Winterbanden verminderen de kans op zijdelings uitglijden echter bieden op heel gladde wegen geen bijzondere voordelen en zijn niet veiliger dan banden met een traditioneel profiel, behalve indien men spijkers aanbrengt in de band. Alleen die optie biedt beduidend meer veiligheid.

Wettelijk minimum profiel

Een band heeft een profiel dat ervoor zorgt dat water afgevoerd kan worden via de inkepingen zodat het contact tussen rubber en wegdek bewaard blijft. Wettelijk moet een band van een personenwagen minimaal 1,6 milimeter profieldiepte hebben om aquaplaning zoveel mogelijk te voorkomen.

Winterbanden verplicht in Duitsland

Wat ook meespeelt in de verhoogde vraag naar winterbanden en daardoor prijsstijging is de verplichting die in Duitsland vanaf oktober 2010 geldt dat elke bestuurder moet aantonen dat de banden van zijn personenauto geschikt zijn voor het winterse weer. Indien men normale banden of gladde banden heeft, moet men € 40,- boete betalen. Indien men echter het verkeer hindert, dan geldt een boete van € 80,-.

Prijzen winterbanden weersafhankelijk

De VACO, de banden- en wielen brancheorganisatie geeft aan dat per eind 2010 de prijzen voor winterbanden stukken hoger liggen dan het jaar daarvoor. Oorzaak van de prijsstijging is dat er voor de tweede keer achtereen sprake is van een echte winter. Consumenten hebben daardoor de neiging om eerder tot de aanschaf van winterbanden over te gaan. Ook de economische crisis zorgt voor een prijsstijging: fabrikanten houden hun voorraad bewust laag of produceren op basis van vraag.

De prijzen lopen nogal uiteen. Het is handig om vooraf voor u zelf uit te maken wat uw budget is, welk merk u wilt en welke maat banden u nodig heeft. Als u dat eenmaal weet, loont het de moeite om prijzen te vergelijken. Daarnaast moet u ook in de gaten houden dat er nogal kwaliteitsverschillen tussen de merken bestaan. Michelin is bijvoorbeeld een echt A-merk en Michelin-banden kunnen bij normaal rij-gedrag wel tot zo'n 80.000 km. meegaan. B- en C-merken moeten vaak een stuk eerder worden vervangen en drogen vaak eerder uit of krijgen haarscheurtjes.

Kosten van winterbanden (2012)

 • Set van 4 winterbanden

Kosten van winterbanden (2012)

 • van € 200,-

Kosten van winterbanden (2012)

 • tot € 700,-

Bronvermeldingen:

 • De Techniek van de auto (Jan Trommelmans, 2006)

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

 • volledig gratis

 • uitgebreide kostenbegrotingen

 • actuele kostenoverzichten

 • veel relevante informatie en tips

 • snel kosten inzichtelijk krijgen

 • offerte aanvragen niet nodig

 • offerte aanvragen kan wel

 • gratis uw kostenvragen indienen

 • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies