Wat kosten remblokken

Remsystemen

Het doel van remmen is om een bewegend voertuig tot stilstand te brengen. Remmen komt tot stand door middel van wrijving. Er zijn voor personenauto's twee soorten remsystemen te onderscheiden, namelijk het schijfremsysteem en het trommelremsysteem en vaak is er een combinatie van die twee.

Het trommelremsysteem bestaat uit:

 • de ankerplaat

 • de remschoenen

 • de wielremcilinder

 • de afstelinrichting

 • de terugtrekveren

 • de remtrommel

Werking trommelremsysteem

Doordat de remschoenen tegen de trommel worden gedrukt onstaat er wrijving en kan er geremd worden. De remschoenen worden door de veren weer teruggetrokken. Om de drukkracht over te kunnen brengen wordt er van vloeistof gebruik gemaakt en/of van luchtdruk en onderdruk. Als de remschoenen niet dicht genoeg bij de remtrommel staan, dan moet het pedaal dieper ingetrapt worden eer de remschoenen de remtrommel raken. Om slijtage te voorkomen moeten de remschoenen volgens de richtlijnen worden afgesteld. Sommige trommelremmen hebben een automatische afstelinrichting.

Schijfremsysteem

De ontwikkeling van auto's is heel snel gegaan; auto's werden steeds beter èn sneller. Zo snel dat voor veel auto's geldt dat alleen trommelremmen niet meer voldoen. De warmte die bij wrijving ( en dus bij remmen) ontstaat moet namelijk snel kunnen worden afgevoerd. Aangezien het trommelremsysteem een gesloten constructie is met een groot wrijvingsoppervlak is die afvoer van warmte niet mogelijk waardoor de trommels oververhit kunnen raken en daardoor kunnen vervormen. Tevens bestaat het gevaar voor remfading.

Het schijfremsysteem kent deze nadelen niet. Het schijfremsysteem bestaat uit:

 • een remschijf

 • een remklauw

 • remblokken

Werking schijfremsysteem

Het schijfremsysteem werkt als volgt. Als het rempedaal wordt ingedrukt worden door hydraulische druk één of twee zuigers in de richting van de remschijf verschoven tot de remblokken de remschijf rakent. Hierdoor ontstaat de wrijving die nodig is om af te remmen. De veerkracht van de afdichtingsring zorgt ervoor dat zodra het rempedaal wordt losgelaten de zuigers weer naar achteren bewegen. Zo blijven de remblokken niet continu tegen de remschijf wrijven. Bij het schijfremsysteem is geen afstelinrichting aanwezig. Dit is ook niet noodzakelijk.

Het voordeel van dit systeem is dat de remschijven een goede koeling hebben vanwege het grote remvlak dat direct met de koelende lucht in aanraking komt. De kans op fading is hierdoor ook gering. Een nadeel echter van dit systeem is dat de oppervlakte van de remvoering kleiner is. Dit betekent dat je om hetzelfde remeffect te krijgen als bij trommelremmen, je veel harder op het rempedaal moet trappen. Remblokken zijn daarom ook eerder versleten dan remschoenen.

Remblokken

Het blijft lastig om op tijd slijtage van de remmen te herkennen, want het gaat heel geleidelijk. Zonder dat u het echt in de gaten heeft, wordt de remweg telkens wat langer totdat u ineens een noodstop moet maken, maar dan bent u eigenlijk al te laat. Tegenwoordig gaat bij de meeste auto's een lampje branden als er remploblemen zijn. Maar zelf kunt u ook het nodige doen! Zorg ervoor dat er genoeg profiel op uw banden zit en dat de banden de juiste bandenspanning hebben. Check regelmatig onder de motorkap of het remvloeistof niveau voldoende is. Hoort u een schurend metaal op metaal geluid, dan betekent dit meestal dat de remvoering of de remblokken versleten zijn.

Als er nieuwe remblokken zijn gemonteerd moet je altijd een paar keer het rempedaal indrukken, zodat de remblokken aanliggen. Je kunt ze niet gelijk volwaardig gebruiken; het duurt een tijdje voor de remmen op maximum capaciteit kunnen werken. Hou daar dus rekening mee!

Afhankelijk van het type auto kosten remblokken tussen de € 30,- en € 85,-. Wilt u ze gemonteerd hebben, dan komt daar nog het uurtarief van de monteur bij. Deze uurtarieven kunnen per garage verschillen en het maakt vaak ook uit of u bij een dealer of bij de garage op de hoek gaat. Een gemiddeld uurtarief voor een automonteur is € 30,-

Niet gevonden wat u zocht ? Zoek dan hier

Aangepast zoeken

TIPS !

Hieronder ziet u de populairste kostenoverzichten:

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat kost een stratenmaker?

Wat kosten zonnepanelen?

Wat kosten kunststof kozijnen?

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost asbest verwijderen?

Wat kost een verhuizing?

Wat kost een dakdekker?

Wat kost vochtbestrijding?

Wat kost gevelreiniging?

Wat kost ongediertebestrijding?

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een notaris?

Wat kost een website?

Begroting maken ?

Wilt u een begroting maken ? Dan is wat-kost-het.nl, de ideale partner voor u: snel en doeltreffend kunt u voor allerlei soorten spullen en werkzaamheden actuele kosten achterhalen zonder dat u hoeft te bellen of offertes hoeft aan te vragen ! Eenvoudigweg alles even noteren op uw kladblok en u weet aan wat voor kosten u ongeveer moet denken om uw wensen uitgevoerd te krijgen.

Toch offertes aanvragen ?

Hebt u naar aanleiding van onze indicatieve kostenramingen behoefte aan een offerte op maat ? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wat-kost-het.nl werkt met meer dan 150 partners samen om bij elke offerte-aanvraag op elk gebied u kostenloos minstens 4 verschillende vrijblijvende offertes aan te bieden ! Op de verschillende pagina's vindt u offerte-formulieren om snel een eenvoudig offertes aan te vragen.

Verlaagde 6% BTW geldig voor:

airco's alarminstallaties architecten asbest asbest verwijderen asbestinventarisatie badkamer beglazing behangen bestrating betegelen betonnen vloeren binnenhuisarchitecten binnenriolering bliksemafleiders boilers buitenriolering carports cementvloeren CV-installaties dakkapel dakterras dubbelglas enkelglas erkers garages gaskachels geisers gevelherstel gevelisolatie gevelreiniging gevelrenovatie hekwerken houtkachels hoveniers HR++glas HR+glas impregnerern interieurarchitecten invalidentrap keuken kunststof vloeren omheiningen renovatie & herstel gebouwen renovatie aanleunwoning renovatie bejaardenhuis riolering rolluiken sauna's schilderen schoorsteen schuren serre sierbestrating spouwmuurisolatie stratenmakers stucen tegelzetten toilet traprenovatie tuinaanleg tuinarchitecten tuinontwerp veranda vloerbedekking vloerbetegeling vloerisolatie vloerrenovatie vochtbestrijding vochtwering voegen voegen uithakken warmtepompen zonneboilers zonnepanelen zonwering

Klopt het volgens u niet ?

Wij trachten middels marktonderzoek zo zorgvuldig mogelijk weer te geven wat producten en diensten ongeveer kosten. Desondanks kunnen tarieven niet meer actueel zijn. Bent u van mening dat onze indicatieve prijzen niet kloppen, dan kunt u ons een bericht sturen. Klik hier voor ons contactformulier

Voordelen wat-kost-het.nl

 • volledig gratis

 • uitgebreide kostenbegrotingen

 • actuele kostenoverzichten

 • veel relevante informatie en tips

 • snel kosten inzichtelijk krijgen

 • offerte aanvragen niet nodig

 • offerte aanvragen kan wel

 • gratis uw kostenvragen indienen

 • wekelijkse updates

Advertenties

Disclaimer | Privacy | Contact | Wie zijn wij ? | Procedure | Sitemap | Uitleg website | Subsidies